Hrvatska
StoryEditor

Jakovina: Razmišljamo o smanjenju PDV-a na hranu

14. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Da zaustavi udar poskupljenja zbog suše koja bi mogla prouzročiti rast cijena hrane, država razmišlja o smanjenju PDV-a na hranu, što su danas predložili i Nezavisni hrvatski sindikati.

- Radimo jednu dobru analizu s nizom parametara koji uključuju i mogućnosti smanjivanja dijela PDV-a na hranu - rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, na upit o smanjenju PDV-a na hranu za Dnevnik Nove TV. Kako neslužbeno doznaje Nova TV, manja stopa primijenit će se najprije na meso. Njegova cijena u posljednja je tri mjeseca narasla za 3,6 posto. Građani su to već osjetili. No, rastu cijena, tu neće biti kraj. Njihov se drastičan skok očekuje početkom jeseni. A da prebrodimo to što bezbolnije, ministar predlaže povećanje carina na izvoz svih žitarica i kukuruza.

- Idemo s jednim zaštitnim modelom podizanja carina. Trenutno je to na usklađivanju s Europskom komisijom. Mislimo da ćemo tako izbjeći da ostanemo bez žitarica kada će one biti na svjetskoj burzi visokih cijena - pojasnio je Jakovina.Dobar urod pšenice tako bi trebao ostati u domaćim silosima. Ali i kukuruz, odnosno, ono što od njega uopće ostane. Zbog prepolovljenog uroda i štete, pet županija već je proglasilo elementarnu nepogodu.- Mislim da Vlada mora pronaći način pomoći poljoprivrednim gospodarstvima jer je još veća šteta ako propadnu - tvrdi Božo Galić, župan vukovarsko - srijemske županije.Državna je blagajna prazna. Ministar sprema druga rješenja. - Naša razvojna banka HBOR je vrlo senzibilna i iznaći ćemo mogućnost gdje su velike štete i najugroženiji proizvođači da nađemo mogućnosti reprograma kreditnih obaveza - dodao je ministar. Sastanak s poljoprivrednicima u četvrtak donijet će i nova rješenja. No, ona sigurno neće uključiti isplate iz državnog proračuna.

20. travanj 2024 07:05