Hrvatska
StoryEditor

Jamčevine prihvaćene svima osim Bandiću, ostaje u pritvoru

03. Studeni 2014.
Piše:
liderhrt

Sudac istrage zagrebačkog županijskog suda Zdenko Posavec prihvatio je jamčevine za sve osumnjičene u aferi Agram, osim zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Zagrebački gradonačelnik je, navodno, ponudio jamčevinu vrijednu više od 5,5 milijuna kuna - hipoteku na kuću njegova prijatelja.

Još tijekom ročišta iz sudnice je izašao odvjetnik Slobodana Ljubičića Veljko Miljević. Kazao je kako je u ime svog klijenta zatražio da mu se odobri jamčevina u iznosu od 2,4 milijuna kuna. Ljubičić je prošlog tjedna dao i ostavku na dužnost predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela. Iz istog je razloga ranije ostavke na sve funkcije u tvrtkama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz. Miljević je dodao je kako bi ročište trebalo trajati do 16 sati, a da su Bandićevi odvjetnici tražili da se o njegovom pritvoru odlučuje na kraju.

Dolazeći na sud Miljević je kazao da se jedini "ispravni" dio ranije sudačke odluke, odnosno jedino što je potvrdilo drugostupanjsko izvanraspravno vijeće, odnosi upravo na blagodat da se trojicu osumnjičenih uz jamčevinu pusti iz Remetinca. Mislim da je to mudrome dosta, kazao je Miljević dodajući kako za njega nema dileme da će sud mijenjati raniji stav.

I odvjetnik Vladimir Terešak, koji zastupa direktora građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića što je za obranu sa slobode ponudio nekretnine vrijedne 4,2 milijuna kuna, kazao je kako je uvjeren da će sud prihvatiti ponuđene jamčevine. No, dodao je kako smatra da će se Uskok ponovno žaliti ukoliko jamčevine budu odobrene, zbog čega će osumnjičeni u Remetincu morati provesti još barem tjedan dana.

Novo ročište sudac Zdenko Posavec zakazao je nakon što je izvanraspravno vijeće iz ‘procesnih razloga‘ ukinulo ranije rješenje o određivanju istražnog zatvora Bandiću i ostalim osumnjičenicima, ali i potvrdilo da se uz jamčevine sa slobode mogu braniti vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

19. travanj 2024 11:59