Hrvatska
StoryEditor

Je li Hrvatska zatajila EK-u milijarde kuna deficita? To je stvar metodologije...

05. Studeni 2014.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u srijedu kako treba učiniti sve da se ne ostvare crne prognoze o hrvatskom gospodarstvu koje je Europska komisija (EK) iznijela u najnovijim, jesenskim prognozama.

"Prognoze su tu da nas upozore na neke loše trendove, na potrebu provođenja reformi i da moramo učiniti sve da se one ne ostvare", rekao je Josipović novinarima nakon znanstvenog skupa "Intelektualac, kultura, reforma: Ivan Mažuranić i njegovo vrijeme", održanom na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

EK je u utorak povećao procjenu pada hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 0,6 na 0,7 posto. U najnovijim, jesenskim prognozama EK tako predviđa pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,7 posto u ovoj godini, dok bi sljedeće godine trebao porasti blagih 0,2 posto, što je također smanjena procjena u odnosu na prethodnu o rastu za 0,7 posto, po čemu je među najlošijim zemljama članicama.

Na pitanje kako gleda na interpretacije da je Hrvatska zatajila Europskoj komisiji milijarde kuna deficita, Josipović odgovara kako se tu radi o metodologiji.

"To je stvar metodologije, to vi u medijima tako interpretirate. Ja bih rekao da je riječ o metodologiji. Naravno, treba imati metodologiju sukladnu europskim kriterijima i onda možemo imati dobru sliku i formirati politiku prema Europu. Dakle, ta upozorenja o metodologiji treba uzeti ozbiljno", ustvrdio je.

Pojedini mediji objavili su dan ranije procjenu Željka Lovrinčevića s Ekonomskog instituta u Zagrebu da deficit proračuna opće države za 2014. neće iznositi 16,2 milijarde kuna, koliko je Vlada prognozirala drugim rebalansom državnog proračuna prošlog tjedna, nego 21,2 milijarde kuna i to stoga što Europska komisija neće kao redovne prihode priznati oko tri milijarde kuna koje je Vlada u lipnju prebacila iz drugog u prvi mirovinski stup od beneficirane mirovinske štednje te zato što u rashodima proračuna nije registrirala oko 2,1 milijardu kuna dospjelih, a neplaćenih dugovanja zdravstvenog sustava.

08. svibanj 2024 19:51