Hrvatska
StoryEditor

Je li industrijska proizvodnja pala 10. mjesec zaredom?

04. Ožujak 2014.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u siječnju, a makroekonomisti očekuju njezin pad 10. mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja pala za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 1,3 do 3,9 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to nešto manji pad industrije nego u prosincu, kada je oslabila 2,8 posto.

Nakon rasta na samom početku 2013. godine, od travnja industrijska proizvodnja neprestano slabi, pa je ukupno lani pala za 2 posto u odnosu na 2012. godinu. To je ponajviše posljedica slabosti domaće i inozemne potražnje.

„Osim već duže vrijeme prisutnih negativnih utjecaja, poput slabe domaće i inozemne potražnje te negativnih utjecaja restrukturiranja, visoka prošlogodišnja razina proizvodnje električne energije negativno će se odraziti na trendove u industriji na početku 2014. godine“, navodi jedan od makroekonomista u anketi.

Današnji podatak bit će jedan od prvih važnijih pokazatelja kretanja gospodarstva na početku ove godine, nakon što je prošloga petka objavljeno da je bruto domaći proizvod u posljednjem lanjskom tromjesečju pao 1,2 posto na godišnjoj razini, a u cijeloj prošloj godini 1 posto.

04. svibanj 2024 22:24