Hrvatska
StoryEditor

Je li opravdano poskupljenje dopunskog osiguranja?

07. Travanj 2016.

Dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a poskupit će gotovo 30 posto, te će sa sadašnjih 70 kuna skočiti na 89 kuna. Tako je najavio ministar zdravstva Dario Nakić, te je odmah postao metom napada oporbe, ali i velikog dijela javnosti.

Pojavile su se i optužbe ne samo da poskupljenje nije potrebno, već da je i nezakonito. Jedan od najglasnijih oponenata bio je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin. – Najavljeno poskupljenje nije prema zakonu dopušteno, budući da je Hrvatski sabor 21- ožujka 2016 usvojio državni proračun za 2016.godinu, uz koji se usvajaju i planovi izvanproračunskih korisnika, jedan od kojih je i HZZO, a prilikom toga procesa nikakvo povećanje dopunskog osiguranja nije usvojeno. Što više na stavci ‘dobrovoljno zdravstveno osiguranje‘ predviđeno je smanjenje rashoda – ističe Grbin, sudionik ovotjednog Fight cluba. Njegov suparnik u Fight clubu, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, pak, smatra kako se oko 19 kuna poskupljenja radi prevelika galama.  

Iz HZZO-a pak javljaju kako im država duguje 450 milijuna kuna, a na ministru nije da odlučuje hoće li polica poskupiti ili ne.

Hrvati , premda revoltirani, poskupljenjem, teško da će izaći na ulice u borbi za svoja socijalna prava, a koliko je život ironičan govori činjenica kako bi poskupljenje koje će najviše osjetiti siromašni na snagu trebalo stupiti za praznik rada 1. svibnja.

Smatrate li da je poskupljenje nepotrebno ili  štoviše nezakonito? Ili ste pak uvjerenja da će malo poskupljenje dopunskog osiguranja  dugoročno stabilizirati sustav, te da se radi o maloj cijeni koju svi moramo platiti za bolju budućnost? Vaše komentare možete dati u našem ovotjednom Fight Clubu.

26. travanj 2024 14:01