Hrvatska
StoryEditor

Je li osnivanje državnog holdinga dobro rješenje?

14. Siječanj 2016.
Piše:
Miro Soldić

Osnivanje državnog holdinga, institucije koja bi svojim kišobranom okupila odabrane tvrtke u državnom vlasništvu s ciljem učinkovitijeg upravljanja i depolitizacije, jedna je od prvih reformi kojima bi se mogla pozabaviti nova Vlada.

Naravno, za sada je samo riječ o medijskim špekulacijama i šturim izjavama raznoraznih neimenovanih izvora, ali javnost već žustro raspravlja o ideji koja bi se trebala realizirati po modelu austrijskog ÖBIB-a (Österreichische Bundes und Industriebeteiligungen GmbH).

Stoga smo se i mi u ovoj rundi Fight cluba odlučili pozabaviti tom temom i sučeliti argumente Hrvoja Stojića, direktora ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci koji se slaže s idejom stvaranja holdinga i Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata koji gaji određene sumnje po tom pitanju.

Stojić smatra kako bi takav holding poboljšao upravljanje javnim tvrtkama te da u državi imamo kadrova sposobnih za vođenje takve institucije. Sever pak tvrdi da ne treba srljati s takvim potezima jer još uvijek ne znamo kako bi cijeli projekt trebao izgledati i po kojim kriterijima bi se birale tvrtke koje će činiti takav holding. U ovotjednom Fight clubu pitamo i vas – Je li osnivanje državnog holdinga dobar potez? Svoje glasove i komentare možete dati na ovom LINKU.

23. travanj 2024 13:08