Hrvatska
StoryEditor

Jedino reforme i transparentno zakonodavstvo mogu Hrvatsku izbaviti iz krize

13. Svibanj 2015.

- Ukoliko ne dođe do promjena, ovakvim tempom rasta tek ćemo 2025 dostići onakve rezultate kakve smo imali prije sedam godina - izjavio je Mladen Vedriš, predstojnik Katedre za ekonomske znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i član Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista na godišnjoj skupštini Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore održanoj u zagrebačkom hotelu Westin.

Kao pozitivne faktore naveo je dobro uravnotežene platne bilance, pohvalio rad Maria Draghia, kao i Junckerov plan o pokretanju europskog networkinga kao odgovor na globalne trendove. Dodao je i kako španjolska regija Baskija, koja je nakon uspostavljanja suradnje svih poslovnih sektora, civilne zajednice i akademika uspjela ostvariti gospodarski rast jednak Njemačkoj, treba biti primjer i Hrvatskoj.

- Jedino reforma javnog sektora, politička stabilnost kao i volja političara za provesti reforme, te transparentno zakonodavstvo, može Hrvatsku izbaviti iz krize. Europa nam samo može pomoći investicijama i fondovima, no onaj ključni dio je na nama - zaključio je Vedriš svoje predavanje ’Hrvatska i Europska Unija: Gdje smo i kako dalje?’.

U sklopu skupštine podijeljeni su i međunarodni priznati certifikati za energetskog menadžera koje su uručili predsjednik uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Gunther Neubert, te predsjednik uprave Nicolas Baron Adamovich.

26. travanj 2024 10:49