Hrvatska
StoryEditor

Jesu li opravdani milijunski bonusi u državnim tvrtkama?

04. Kolovoz 2016.

U državnoj tvrtki s monopolom upravi su isplaćeni bonusi od nekoliko milijuna kuna. Hrvatske Šume su tako proteklih tjedana zauzele naslovnice hrvatskih tiskovina, a pri javnim raspravama i u  predizbornim kampanjama počelo se diskutirati o tome smiju li se državnim tvrtkama isplaćivati financijski izdašni bonusi, kao u slučaju s spomenutom državnom tvrtkom gdje je veza između otpuštenih radnika i povećanja prihoda više nego očita, i gdje vodeći ljudi iz sektora drvne industrije poručuju da se do bonusa došlo povećanjem cijena sirovina.

Ivan Pavelić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, koji na temelju ugovora ima pravo na 2,3 milijuna kuna bonusa smatra kako se ovdje ne radi o političkom pitanju, već ekonomsko-pravnom, a iznos bonusa je toliko visok jer se radi o ranije utvrđenom transparentnom ugovoru koji je proporcionalan njegovom radu u tvrtki. - Poduzeća ne bi trebalo razlikovati po tome jesu li državna ili ne. Postoje dobra poduzeća koja donose dobit i loša poduzeća koja to ne čine – zaključuje.

S njim se slaže i Tihomir Jakovina, sudionik ovotjednog Fight cluba. - Hrvatske šume su u periodu od 2012 do 2015 ostvarile dobit od 380 milijuna kuna. One su primjer kako država može biti dobar gospodar.  U spomenutom periodu stvorili smo dobit  20 puta veću nego što Hrvatske šume ostvarile za vrijeme prethodne vladajuće garniture – oglasio se bivši SDP-ov ministar poljoprivrede. Osude za takav rasplet dolaze sa  svih strana. HDZ-ov  Gordan Jandroković i predsjednik Mosta-a Božo Petrov nazvali su takvu isplatu sramotnom, a čak je i član SDP-a Branko ’vječni optimist’ Grčić pozvao Pavelića da se odrekne bonusa. Uprava Hrvatskih šuma sada tuži Hrvatsku, a ključni čovjek tadašnje vlade odgovorne za sporne bonuse Jakovina povukao se s izborne liste svoje stranke. Epilog se očekuje, a za to vrijeme u našem Fight Clubu tražimo od Vas da odaberete stranu. Smatrate li isplate velikih bonusa u državnim tvrtkama sramotnim kao Petrov, ili kao Jakovina  smatrate prirodnim stanjem stvari nagraditi, prema njegovim riječima, tvrtku koja je svijetli primjer uspješnog poslovanja u Hrvata?

17. travanj 2024 00:54