Hrvatska
StoryEditor

Jesu li potrošačke cijene pale četvrti mjesec zaredom?

16. Lipanj 2014.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o potrošačkim cijenama u svibnju, a makroekonomisti očekuju njihov daljnji pad na godišnjoj razini, četvrti mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da su u svibnju potrošačke cijene pale za 0,1 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kreću se u rasponu od stagnacije do pada za 0,2 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to četvrti mjesec zaredom kako cijene padaju. No, sporije nego u prethodna tri mjeseca, kada su prosječno pale oko 0,5 posto na godišnjoj razini.

„Kako iščezava učinak baznog razdoblja, godišnja stopa inflacije polako izlazi iz negativnog teritorija. Ipak inflatorni pritisci ostaju prigušeni uslijed slabe domaće potražnje i izostanka pritisaka s inozemnih robnih tržišta“, navodi jedan od makroekonomista u anketi.

Pad potrošačkih cijena četiri mjeseca zaredom nije zabilježen otkad su dostupni podaci DZS-a, što izaziva bojazan od deflacije. No, makroekonomisti idućih mjeseci očekuju umjereni rast potrošačkih cijena.

„Rizik od deflacije je minimalan. Povećanje trošarina na goriva i nameta telekomunikacijskim kompanijama utjecat će na povećanje cijena u nastavku godine, a ne isključujemo mogućnost prelijevanja tog učinka i na ostale cijene. Iako će druga polovica godine donijeti rast cijena, taj će rast na godišnjoj razini ipak biti manji nego u 2013.“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi.

04. svibanj 2024 23:45