Hrvatska
StoryEditor

Jesu li ugovori ‘Inkasatora‘ s obrtnicima kršenje prava tržišnog natjecanja?

19. Ožujak 2015.

Karlovačka gradska tvrtka "Inkasator" je treću godinu za redom s lokalnim obrtnicima sklopila godišnje ugovore o održavanju zajedničkih prostorija i uređaja u višestambenim zgradama, a Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) upozorava da je to nelojalna konkurencija i monopolizam, što je zabranjeno Ustavom i Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja.

Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić pojašnjava da su "zabranjeni svi sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika, odluke udruženja poduzetnika i usklađeno djelovanje, koje kao cilj ili posljedicu imaju narušavanje tržišnog natjecanja na mjerodavnom tržištu".

- Ova protuzakonita radnja je posebno nepovoljna za potrošače, jer vlasnici zgrada koji su upravljanje njima povjerili "Inkasatoru" nisu mu automatski dali ovlaštenje da u njihovo ime sklapaju ugovore tko će sve obavljati održavanje njihove zgrade. "Inkasator" je kao upravitelj u održavanju zgrada nadležan isključivo za radnje koje mu nalože suvlasnici-vlasnici zgrada preko svojih ovlaštenih predstavnika stanara, kaže Tomašić i najavljuje osporavanje tih sporazuma preko Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

"Ikasator" pak drži pozitivnim da on već treću godinu putem javnog natječaja zapošljava obrtnike na održavanju zajedničkih prostorija i uređaja u višestambenim zgradama i time s jedne strane vlasnicima stanova osigurava kvalitetu izvršenih radova i pruženih usluga s garancijom, a s druge strane obrtnicima redovito plaćanje izvršenih radova i računovodstvene i pravne usluge.

Prošle godine vrijednost izvedenih radova koje su realizirali ugovoreni obrtnici bila je 14.8 milijuna kuna kuna, te se suradnjom svih subjekata u investicijskim ciklusima obrtima omogućava opstanak na tržištu, jer je u gradu Karlovcu u protekle četiri godine zatvoreno 564 obrta, iako je istovremeno otvoreno novih 376.

Direktor "Inkasatora" Nikola Rogoz je prilikom javnog potpisivanja ugovora s 52 obrtnika u Obrtničkoj komori u Karlovcu naglaso da je vrijednost radova koje su za njih izveli obrtnici s 11.8 milijuna kuna 2013. godine porasla prošle godine na 14.9 milijuna kuna.

- Ugovaranjem radova i korištenjem poticajnih sredstava povećavaju se ulaganja u višestambene zgrade što je obrtništvu prilika za širenje poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta. U 2015. godini očekujemo daljnji rast investicijskih ulaganja u višestambene zgrade, posebno kroz radove energetske obnove - rekao je Rogoz.

ROZP međutim smatra da bi obrtnici daleko jeftinije obavili poslove na održavanju zgrada izravnom pogodbom, ali to ne smiju zbog ugovora s "Inkasatorom".

- Potpuno je jasno da se i posredovanje bilo kojeg oblika plaća, pa je takva usluga preko "Inkasatora" za potrošače skuplja. Neprihvatljivo je da se protiv monopola i za svako drugo već stečeno pravo potrošača, temeljem Ustava i hrvatskih zakona, moramo opet sami boriti, kaže predsjednik ROZP-a Tomašić i poziva Gradsko vijeće da bar raspravi o ovoj praksi "Inkasatora".

25. travanj 2024 11:33