Hrvatska
StoryEditor

Jesu li uz kišu i Hrvatske vode odgovorne za poplave?

17. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Nakon već tri poplavna vala tijekom ove godine koji su napravili višemilijunske štete, sve se češće proziva i državna tvrtka Hrvatske vode.

Riječ je o tvrtki koja godišnje iz proračuna dobiva 2,3 milijardi kuna te 1,8 milijardi kuna od građana kroz svakomjesečne uplate. Riječ je o iznimno velikim sredstvima i građani s pravom očekuju da ne strepe prilikom svake veće količine padalina, piše Jutarnji list.

No, kao u pravilu svaka veća kiša Hrvatskoj donosi nove poplave i otkrivaju se novi skandali u koje su redovito uključene Hrvatske vode. Posljednji takav se dogodio u Karlovcu, kada su Hrvatske vode morale srušiti nasip koji je tek sagrađen.

Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić konstantno pokušava uvjeriti javnost da tvrtka kojoj je na čelu radi svoj posao, ali da se ne mogu boriti protiv ekstremnih kiša te da neočišćeni kanali, za koje ih se također proziva, nisu u u njihovoj nadležnosti već je to zadatak lokalne zajednice. S druge strane lokalna zajednica za sve svoje nedaće optužuje Hrvatske vode, uz spominjanje klasičnog argumenta da nemaju dovoljno sredstava za čišćenje kanala. Direktor Hrvatskih voda ovih se dana požalio da je naknada za slivne vode i do pet puta manja od komunalne naknade.

Direktor Hrvatskih voda u nekoliko je navrata najavio da je za bolju zaštitu od štetnog djelovanja voda potrebno 4,8 milijardi kuna. Do 2017.planiraju se projekti od 3 milijarde kuna. Vjeruje se da bi za potpunu sigurnost u gradnju trebalo do 2038. uložiti 10 milijardi kuna. No europske direktive Hrvatskoj nalažu da do 2023. godine u gradnju mreže i obnovu objekata uloži oko 45 milijardi kuna.

26. travanj 2024 23:14