Hrvatska
StoryEditor

‘Još nema razgovora o MMF-u‘

07. Studeni 2013.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je danas kako u ovom trenutku još nema razgovora ni odluke oko mogućeg aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali da je sigurno da nas čeka teška 2014. u otplati dospjelih dugova, odnosno reprograma dospjelih kredita.

Kazao je kako i opcija sudjelovanja Europske komisije apsolutno dolazi u obzir, a ako dođe do ikakvog aranžmana, o čemu je još preuranjeno govoriti, onda će to biti u suradnji Komisije i Hrvatske i eventualno drugih institucija poput MMF-a.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade o tome koliko smo blizu ili daleko od mogućeg aranžmana s MMF-om, Grčić je kazao kako ne može u ‘ovom trenutku ništa reći jer nikakvog ozbiljnog razgovora ni odluke oko toga još nema‘.

 - Ali, da nas čeka teška 2014. u smislu otplate dospjelih dugova, odnosno reprograma dospjelih kredita, to je sigurno - istaknuo je potpredsjednik Vlade.

Na upit o mišljenju poslodavaca kako bi nam možda bilo bolje s MMF-om jer bi bila manja kamata i bilo bi nam lakše disati, kazao je kako to apsolutno stoji i vjerojatno će ta opcija biti razmatrana u trenutku kad budemo razmatrali kompletnu financijsku sliku za iduću godinu.

O očekivanju ministra financija Slavka Linića (kako su prenijeli neki mediji), da će Europska komisija najverojatnije poslati na doradu naš proračun, Grčić smatra kako će se u međusobnoj komunikaciji s Komisijom doći do plana mjera.

 - Mislim da ćemo u međusobnoj komunikaciji s Komisijom doći do plana mjera kakvog smo predložili ili nešto dorađenog, koji bi trebao omogućiti početak fiskalne konsolidacije prema proceduri prekomjernog deficita u idućoj godini. A koliko će to trajati, dvije ili tri godine, o tome ćemo vidjeti u tjednima ispred nas - kazao je.

Na pitanje o mogućnosti financijskog aranžman s trojkom (Europska središnja banka, MMF i Europska komisija), kao što ima Mađarska, Grčić je rekao kako ulaskom u EU i opcija sudjelovanja Europske komisije u potpori zemljama članicama apsolutno dolazi u obzir.

 - I ako dođe do ikakvog aranžmana onda će to biti sigurno u suradnji Komisije i Hrvatske i eventualno drugih institucija poput spomenutog MMF-a. Ali, o tom-potom - dodao je.

Na upit o proračunu, čiji prijedlog dolazi za desetak dana, i hoćemo li tada znati hoće li biti i kakvi će biti drugi aranžamani, Grčić je rekao kako ćemo tada znati kakav će biti proračun. 

 - A o aranžmanima ćemo razgovarati još tjednima i mjesecima sve do utvrđivanja konačnog plana konsolidacije u okviru procedure prekomjernog deficita - zaključio je Grčić.

20. travanj 2024 05:54