Hrvatska
StoryEditor

‘Još nije usvojen zakon kojim će se regulirati slobodno formiranje cijena naftnih derivata‘

24. Prosinac 2013.

Ministarstvo gospodarstva danas je priopćilo kako će se tek nakon usvajanja novog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata primjenjivati slobodno formiranje cijena naftnih derivata, a kako će Hrvatski sabor ponovno zasjedati tek nakon 15. siječnja 2014. taj bi zakon mogao biti usvojen najranije na tom zasjedanju.

Ministarstvo je reagiralo na sve češće spominjanje u medijima kako će se od 1. siječnja 2014. godine cijene nafte i naftnih derivata formirati slobodno, priopćenjem u kojem pojašnjava da je prijedlog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim je regulirano slobodno formiranje cijena derivata, upućen Saboru, ali još nije usvojen.

Nacrt prijedloga zakona o tržištu nafte i naftnih derivata usvojen je na 129. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 5. prosinca 2013. godine, i upućen je u Hrvatski sabor.

Tek usvajanjem novog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata u Saboru stvorit će se uvjeti za slobodno formiranje cijena nafte i naftnih derivata na hrvatskom tržištu te sigurnu i kvalitetnu opskrbu tržišta nafte i naftnih derivata temeljenu na tržišnim principima, navode iz Ministarstva.

S obzirom da će Hrvatski sabor ponovno zasjedati tek nakon 15. siječnja 2014. novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata može biti usvojen najranije na tom zasjedanju. Nakon usvajanja u Hrvatskom saboru, zakon će biti objavljen u Narodnim novinama, te 8 dana po objavi stupiti na snagu. Tek tada će formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata biti slobodno, ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Podsjećaju kako se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i prethodnim transponiranjem direktiva Europske unije u Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata postigao cilj otvaranja tržišta nafte i naftnih derivata, odnosno prisutnost više energetskih subjekata na tržištu nafte i naftnih derivata.

Naime, ukidanjem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena ukapljenog naftnog plina formiranje cijena naftnih derivata u Hrvatskoj biti će slobodno, na tržišnim principima, kao i u većini država članica EU.

Kao posljedicu toga, u Ministarstvu očekuju zdravu tržišnu konkurenciju među distributerima naftnih derivata te ističu da se na taj način potiču investicije i ulaganja u maloprodaju naftnim derivatima.

Dugoročno, u Ministarstvu očekuju i povoljne utjecaje na formiranje cijena naftnih derivata sukladno pozitivnoj praksi ostalih zemlja Europske unije.

Također, prijedlogom zakona o tržištu nafte, određuje se obveza formiranja obveznih i operativnih zaliha naftnih derivata i djelovanje u slučajevima izvanrednog poremećaja opskrbe tržišta naftom i naftnim derivatima.

Vlada Republike Hrvatske moći će iznimno, u slučaju velikih poremećaja na tržištu ili ugroženosti državnih interesa - u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana, podsjećaju iz Ministarstva.

25. travanj 2024 12:27