Hrvatska
StoryEditor

Josip Sapunar dopunio iskaz i branit će se sa slobode

20. Studeni 2013.
Piše:
liderhrt

Bivšemu financijskom direktoru Hrvatskih autocesta (HAC) Josipu Sapunaru sinoć je ukinut istražni zatvor i on će se u nastavku istrage u slučaju Remorker braniti sa slobode.

Sapunar je u Remetincu od 21. listopada kada je sudac istrage, na prijedlog USKOK-a, zaključio da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke koji imaju saznanja o izvlačenju milijuna kuna iz HAC-a.

Iz izvora bliskih istrazi neslužbeno se doznaje kako je Sapunar prije odluke da ga se pusti iz istražnog zatvora dopunjavao svoj iskaz u tužiteljtstvu zbog čega USKOK nije tražio da i dalje ostane iza rešetaka.

Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, na početku istrage priznao da je dvojici državnih tajnika iz ministarstva koje je vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna.

Do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način novac preko tvrtke Remorker izvlačen i iz Hrvatske gospodarske komore. Nakon Sapunarova iskaza u akciji Remorker uz Kalmatine bivše državne tajnike Zdravka Livakovića i Milivoja Mikulića uhićeni su i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele te direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun Premilovčeve češke tvrtke uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja. Nakon što je u inozemstvu podigao gotovinu Premilovac je zadržao proviziju, a ostatak davavao Sapunaru koji je novac podijelio s Livakovićem, Mikulićem i Bobanom, tvrde u USKOK-u.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno 32 milijuna kuna. Vrhunac te istrage nedavno je uhićenje bivšeg šefa Komore Nadana Vidoševića kojega se sumnjiči da je bio vođa kriminalne skupine za izvlačenje novca.

18. travanj 2024 06:34