Hrvatska
StoryEditor

Josipović: Energetska neovisnost i sigurnost su strateško pitanje

16. Lipanj 2014.

Energetska neovisnost i sigurnost danas su strateško i gospodarsko pitanje, a energetika je područje u kojem Hrvatska, zbog slijeda događaja i zbog nekih novih okolnosti, može napraviti jako puno, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović nakon sjednice svoga Savjeta za gospodarstvo na temu energetske politike Hrvatske.

Danas je pitanje energetike ključno pitanje svjetske politike i gospodarstva, kazao je Josipović napominjući kako naša energetska situacija nije dobra o čemu govore i podaci da uvozimo 30 posto električne energije, 50 posto ukupne energije, a 30 posto naših kapaciteta će za pet, šest godina izaći iz upotrebe.

Energetska sigurnost i neovisnost ključni su i s političkog i gospodarskog aspekta, istaknuo je.

Osvrnuo se i na vijest da je Rusija prekinula isporuke plina Ukrajini, isključila Ukrajinu, a time i Europu iz mreže, što je, kako je kazao, događaj koji nas sili da promišljamo energetsku politiku.

Dva su najvažnija faktora na koja računamo. To je pozicija budućeg LNG terminala, da bude energetska vrata Europe. To bi Hrvatskoj omogućilo važnu poziciju, veće prihode, razvoj različitih sektora, kazao je Josipović.

S druge strane, govori se o novim nalazištima plina i nafte u Jadranu, što je važno jer omogućava određeni gospodarski uzlet i korištenje tih resursa.

"Moramo reći da je energija hrana za strojeve. Ako je energija hrana za strojeve, moramo znati da nema reindustrijalizacije o kojoj govorimo bez energetske stabilnosti i sigurnosti. A novi izvori u Hrvatskoj nam to jamče", istaknuo je Josipović.

Naveo je i kako je prilikom svog boravka u Teksasu razgovarao s predstavnicima kompanija koje se ne bave naftom i plinom već pratećim industrijama (organizacijom, prehranom, edukacijom itd.) i zainteresirani su da se nova perspektiva iz tog naslova ostvari u Hrvatskoj.

Josipović je to ilustrirao podacima da su naša moguća naftna polja u Jadranu podijeljena u 29 sektora ili blokova te procjenom da bi investicija u pet godina samo u istraživanje mogla biti do 150 milijuna dolara po polju.

Naftni i energetski biznis u Hrvatskoj ne smije biti samo pitanje dolara više u kasi, a bit će ih puno ako se to ostvari, nego i prilika da Hrvatska neke profite od nafte i plina, koji su opće, javno dobro, usmjeri u socijalne projekte, u ekonomske, ekološke projekte, u razvoj. I tu priliku moramo iskoristiti, kazao je.

Ono što zagovaram i što nudim Vladi, javnosti, društvu je intenzivna briga i razvojna politika na energetskom sektoru, poručio je predsjednik Josipović.

23. travanj 2024 17:41