Hrvatska
StoryEditor

Josipović: Poduzetništvo je jedino što nam može pomoći

29. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Predsjednik Ivo Josipović je, sudjelujući u radu Akademije za politički razvoj, održanoj u Zadru, govorio na temu Koncept održivog razvoja - nositelj promjena u društvu i na političkoj sceni.

Akademija za politički razvoj je program političkog obrazovanja za mlade lidere iz hrvatskih medija, politike, privatnoga sektora, javne uprave i civilnoga društva i provodi se u partnerstvu s Vijećem Europe. Cilj je promicanje demokracije, a glavna tema Akademije je održivi razvoj. U svom je izlaganju Josipović je zaključio da koliko god želimo i moramo imati osjećaja za socijalnu pravdu, poduzetništvo je jedino što nam može pomoći u ostvarenju pozitivnog rasta i održivog razvoja.

Popularnu temu održivoga razvoja možemo racionalizirati kao borbu dva važna katalizatora u društvu: težnje za zadovoljavanjem potreba, osobnih i kolektivnih i, s druge strane, solidarnosti, rekao je Josipović, dodajući da te dvije tendencije nisu uvijek u pozitivnoj korelaciji.

- Ako usporedimo sa zadanim ciljevima, da 75 posto populacije od 20 do 64 godine bude zaposleno, da se tri posto proizvoda ulaže u istraživanje i razvoj te da 40 posto populacije završi tercijarno obrazovanje, moramo konstatirati da je Europa vrlo daleko od ispunjenja tih ciljeva. Kada gledamo hrvatske ciljeve, i mi imamo ambiciozne ciljeve koji su daleko od ostvarenja. U Strategiji iz 2009. postavili smo za zadaću potaći rast stanovništva, zaštititi okoliš i prirodna dobra, ostvariti socijalnu i teritorijalnu koheziju i pravdu, energetsku neovisnost, jačati javno zdravstvo, prometno povezati Hrvatsku i zaštitu mora, priobalja i otoka. No moramo konstatirati da je ostvarenje vrlo daleko - poručio je Josipović.

27. travanj 2024 02:17