Hrvatska
StoryEditor

Josipović: U Zagreb ćemo se vratiti s važnim rezultatima

12. Studeni 2012.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je u nedjelju doputovao u posjet Kataru, svečano je otvorio hrvatsko veleposlanstvo u glavnom gradu Dohi, prvo veleposlanstvo RH u nekoj od zemalja Perzijskog zaljeva.

- Ovo je važan dan jer otvaramo novu stranicu u našim odnosima ... postoje sve pretpostavke da naša suradnja bude uspješna - rekao je Josipović otvarajući veleposlanstvo. U Josipovićevoj pratnji uz suprugu Tatjanu u Katar je doputovalo i brojno hrvatsko izaslanstvo u čijem je sastavu i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, te više od četrdeset predstavnika hrvatskih tvrtki.

- Ovdje je veliko hrvatsko izaslanstvo koje će razgovarati o razvoju suradnje s Katarom i siguran sam da se u Zagreb nećemo vratiti bez važnih i vrijednih rezultata - rekao je Josipović. Okupljenima se obratila i ministrica Pusić, naglasivši u svom govoru da je otvaranje veleposlanstva ‘potez kojim Hrvatska želi prema prijateljskom Kataru otvoriti nove kanale komunikacije još intenzivnije nego do sada‘.

- Ovo je poseban trenutak za nas jer Hrvatska u teškim vremenima pokazuje da prepoznaje mogućnost razvoja, napretka i novih zajedničkih projekata, a ne samo štednje - rekla je Pusić. ‘Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva‘, dodala je.

Hrvatska je Katar dosad pokrivala iz veleposlanstva u Egiptu, a prvi hrvatski veleposlanik u Dohi je Tomislav Bošnjak. Gospodarski dio izaslanstva se nada da će posjet Kataru iskoristiti za razvoj gospodarskih odnosa s jednom od najbogatijih zemalja svijeta. Hrvatska strana posebno je zainteresirana za mogućnost suradnje u izgradnji LNG terminala, privlačenje katarskih ulagača u velike turističke projekte, te veću nazočnost hrvatskog gospodarstva na katarskom tržištu, osobito tvrtki iz prehrambene, informatičke i vojne industrije.

Politički vrhunac posjeta bit će susret u ponedeljak hrvatskog predsjednika s njegovim domaćinom, katarskim državnim poglavarom emirom Hamadom bin Kalifom al-Tanijem.

23. travanj 2024 15:17