Hrvatska
StoryEditor

Josipović zabrinut za sustav vrijednosti u Hrvatskoj

28. Svibanj 2013.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović upozorio je danas da u zadnje vrijeme učestale incidente u hrvatskom društvu, poput kamenovanja džamije u Rijeci te krađe zastave srpske manjine u Krnjaku, ne treba shvatiti olako, već zahtijevaju primjerenu reakciju društva.

Predsjednik Josipović je na međunarodnoj stručnoj konferenciji ‘Dani kriznog upravljanja‘istaknuo kako incidenti, učestali u posljednje vrijeme, imaju krizni potencijal ako izostane primjerena reakcija.

Upozorio je kako su se bez primjerene medijske reakcije, gotovo nezamijećeno, ovih dana zbili događaji koje ne treba shvatiti olako i koji, po njegovim riječima, mogu imati negativan učinak na sustav vrijednosti koji je u temeljima hrvatske države i društva.

Za nedavno skidanje i otimanje zastave srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj za zgrade općine Krnjak, kamenovanje džamije u Rijeci, tučnjava Torcide i Armade na autocesti te pjevanje ustaških pjesama skupine mladih u Jasenovcu rekao je kako su to samo naizgled ekscesi nastali zbog lošeg odgoja i nebrige društva.

Takvi događaji, naglasio je Josipović, mogu dovesti do određenog oblika krize pa stoga ne smije izostati primjerena reakcija društva.

Konferencija Dani kriznog upravljanja odvija se u Hotelu Aristos u organizaciji velikogoričkog Veleučilišta. Na njoj će 200 autora iz 11 zemalja predstaviti radove iz područja kao što su zaštita okoliša nakon industrijskih akcidenata, poslovni rizici i njihova sanacija, menadžment i upravljanje u kriznim stanjima, komunikacijske strategije itd. Jedna od glavnih tema bit će civilna zaštita.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić smatra da se Hrvatska možda prelako odrekla koncepta civilne zaštite te da bi je trebalo oživjeti.

Sustav upravljanja kriznim stanjima trebao bi, po njegovu mišljenju, biti oslonjen na jedinice lokalne samouprave pri čemu valja umrežiti postojeće resurse kao što su vatrogasci, Gorska služba spašavanja i Crveni križ.

25. travanj 2024 15:19