Hrvatska
StoryEditor

Josipoviću mirovina s 22.000 na 8.800 kuna

12. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Predsjednik države više neće biti jedini dužnosnik u Hrvatskoj koji ima pravo na povlaštenu mirovinu, nego će se i njegova mjesečna primanja računati po pravilima koja vrijede za sve radnike u Hrvatskoj, kako to već mjesecima vrijedi za članove Vlade ili saborske zastupnike.

Kad je Vlada na početku mandata ukinula povlaštene mirovine za državne dužnosnike, iz toga je bio izuzet jedino predsjednik Republike, ali sada izmjenama zakona o posebnim pravima predsjednika predlaže da i on izgubi taj poseban status i da u mirovinu ide po zakonu koji vrijedi za hrvatske radnike, piše novilist.hr.

Tako predsjednička mirovina više neće biti 90 posto njegove plaće, što znači da Ivo Josipović ne bi, prema sadašnjoj plaći, imao mirovinu od gotovo 22 tisuće kuna, nego će mu ona biti jasno ograničena općim mirovinskim zakonom. Taj zakon kaže da je maksimalna mirovina koju netko u Hrvatskoj može imati nakon 40 godina staža, bez obzira na svoje uplate doprinosa, oko 8.800 kuna, što je 2,5 puta manje od onoga što bi Josipović imao da mu Vlada ne ukida povlaštenu mirovinu. Kako se prava ne mogu gubiti retroaktivno, predsjedničku mirovinu zadržat će Stjepan Mesić i udovica prvog predsjednika Ankica Tuđman.

25. travanj 2024 01:15