Hrvatska
StoryEditor

Junaci koji su nas u 2015. začuđivali, zabrinjavali, nasmijavali, užasavali... (2. dio)

03. Siječanj 2016.

Godina koju smo ispratili donijela je neke velike ozbiljne događaje o kojima smo ranije pisali u tjedniku Lider, no u proteklih 365 dana bilo je i mnogo malih događaja koji su ostali zabilježeni eventualno na marginama javnog interesa.

Sve o biserima godine možete pročitati u blagdanskom dvobroju Lidera, a ovdje ćemo vam u narednih nekoliko dana predstaviti 50 junaka godine iz ‘iščašenoga‘ rakursa novinskih urednika. U subotu ste mogli pročitati prvih 10, sada donosimo nastavak.

11. Posljednji Mohikanac - Božo PrkaŠef PBZ-a opstao je kao posljednji dugovječni bankar nakon smjene generacija u kojoj  su otišli i Franjo Luković iz Zabe i Zdenko Adrović iz RBA i Petar Radaković iz Erste banke.

12. Priznanje Majke Tereze - Zdenko AdrovićNovi šef Udruge banaka uz izjavu o kartelskom udruživanju čudio se kako se bankarski sektor, u kojem je među zaposlenima 74 posto žena, može optuživati za bešćutnost.

13. Posebna povelja franka - Boris LalovacAutor i glavni zagovaratelj konverzije kredita u švicarcima navukao je bijes osam banaka i jednoga guvernera zbog osam milijardi razloga.

14. Zlatni ginko - Tomislav HorvatinčićNe sjeća se ni nesreće s jahtom u kojoj je poginulo dvoje ljudi, pa čak ni da je tužio obitelj stradalih Talijana za 250 tisuća eura štete na svojoj jahti.

15. Dijamantni ginko forte - Boris VujčićGuverner HNB-a prisjetio se između dva putovanja da je još 2005., kao viceguverner, upozoravao na kredite u švicarcima; i ništa nije činio, kao ni danas.

16. Procjena godine - Branko GrčićMilanovićev dežurni makrooptimist uporno je tvrdio da će investicije izvući zemlju iz recesije. Čekao, čekao i dočekao da mu BDP iz gliba izvuče – izvoz. 

17. Grčićev supergrčić - Mirando MrsićPrognozirao je da će prosječna mirovina s punim radnim stažem iznositi gotovo 9000 kuna. Ultraturbooptimistično čak i za dugoročni pogled u 2040.

18. Donacija svih donacija - Branko RoglićJedan od najbogatijih hrvatskih biznismena nikako da prežali 20.000 kuna. Tim je troškom, naime, postao najveći donator Mosta. A mora i on imati pokoju pogrešnu investiciju.

19. Najdraži bjegunac - Zolt HernádiŠef Mola zbog navodnog podmićivanja Sanadera malo je na crvenoj Interpolovoj tjeralici, a malo nije. Godinu je proveo uglavnom u Mađarskoj, ali posjećivao je i Beč i Berlin.

20. Zlatni nestanak - Božidar Gorup Zagorski biznismen navodno je preko Beograda  i Dohe ‘zapalio‘ na Filipine. Ostavio je tvrtku u dugovima i u predstečaju, a sad je predloženo i pokretanje stečaja.

19. svibanj 2024 12:54