Hrvatska
StoryEditor

Jurčić: Najbolje rješenje za autoceste je reprogramiranje duga

23. Travanj 2015.
Piše:
liderhrt

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić smatra kako je najbolje rješenje za autoceste reprogramiranje duga. Na pitanje hoće li upravo to dalje povećati javni dug, Jurčić je rekao kako samo efikasnim upravljanjem možemo podići BDP i smanjiti javni dug, a ne jednokratnim uplatama u proračun.

Nakon što je Ustavni sud odbio referendumsko pitanje o monetizaciji autocesta, a Vlada objavila da nastavlja s planom B, tj. inicijalnom javnom ponudom dionica HAC-a, Jurčić je navedeno izjavio jutros u emisiji ‘U mreži prvog‘ Hrvatskog radija.

Prema Jurčićevim očekivanjima, javni dug će do kraja godine rasti na 100 posto BDP-a zbog deficita koji će se preliti u njega.

Prema njegovim tvrdnjama, Vlada nikad nije javno prikazala projekt monetizacije - njegove financijske, ekonomske, prometne i ekološke učinke.

- Ušla je u taj veliki  projekt nepripremljena i nije nam dokazala pozitivne učinke na bilo koji od ovih segmenata - rekao je Jurčić.

Ivan Dadić s Prometnog fakulteta u Zagrebu izjavio je kako je nužno autoceste staviti u funkciju gospodarskog napretka. Smatra da bi se to moglo riješiti uvođenjem vinjeta.

- To je jedino što nam može pomoći. Iskustva drugih europskih zemalja govore da bi se uvođenjem vinjeta povećao promet za 30 posto. Autoceste su ograđene žicom zbog svoje nedostupnosti visokom cijenom - istaknuo je Dadić.

Enes Čermagić iz Inicijative "Ne damo naše autoceste" izjavio je kako ne mogu biti nezadovoljni odlukom Ustavnog suda jer, kaže, nakon nje Vlada više ne može provesti koncesiju kao ni javnu ponudu bez da o tome pita građane na referendumu.

24. travanj 2024 18:03