Hrvatska
StoryEditor

Jurčić: Proizvodnja neće biti veća zato što se otpušta ljude

11. Studeni 2015.

‘Nije poanta otpuštati ljude u javnoj upravi, već zaposliti one koji znaju raditi taj posao‘, poručio je među ostalim Ljubo Jurčić u prvom predavanju 23. tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.

Kako je predsjednik Društva pojasnio, proizvodnja neće biti veća zato što se otpušta ljude, a upravo je proizvodnja ključ gospodarskog razvoja. U jednom sveobuhvatnom predavanju u kojem je iznio dobro poznatu dijagonozu hrvatskih gospodarskih problema, Jurčić je predstavio niz usporedbi Hrvatske sa svijetom i Europskom unijom iz kojih proizlazi da je Hrvatska među najslabijim državama EU. Kako je ponavljanje majka znanja, okupljeni su još jednom apsolvirali privatizaciju, tečaj kune, deviznu klauzulu drugi mirovvinski stup i strukturu investicija kao sažete uzroke ovako loših rezultata, kao i inzistiranje hrvatske gospodarske politike na unutarnjoj i vanjskoj ravnoteži, umjesto na stopi gospodarskog rasta i punoj zaposlenosti.

Potonja dva cilja apsolutni su prioriteti svake gospodarske politike, naglasio je Jurčić, poručivši Vladi da bez povećanja proizvodnje nema radnih mjesta. Komentirajući lošu gospodarsku situaciju, Jurčić je zaključio kako bi Hrvatska bila među najgorima u regiji, da nema turizma. Činjenica da čini oko 17 posto hrvatskog BDP-a ukazuje na hrvatsku nerazvijenost, ne na veliku razvijenost turizma koji može biti jedino dopunska djelatnost, a ne temelj gospodarske politike.

24. travanj 2024 15:12