Hrvatska
StoryEditor

Jutt Ferlan: Važno je da se žene u Hrvatskoj ohrabre i same obrate velikim kompanijama

02. Ožujak 2017.

PwC Hrvatska, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Women in Adria organizirali su Konferenciju o raznovrsnosti ponuđača u postupku nabave. Razlog održavanja konferencije jest činjenica da danas sve više žena pokreće svoje tvrtke i tako pridonose nacionalnom gospodarskom rastu. Poražavajuće brojke govore kako žene donose 85% odluka o kupovini, dok ih je među dobavljačima prisutno samo 1 posto.

- Konferencija je pokazala da raznolikost dobavljača u hrvatskom gospodarstvu još nije dovoljno razvijena, ali da postoji spremnost u pojedinim tvrtkama. I sa strane dobavljača kada je u pitanju različitost i sa strane onih koji rade s dobavljačima definitivno treba još dosta edukacije i ovakva praksa se treba promovirati. Ovdje se ne radi o davanju prednosti nego davanju prilike da svi zadovolje u procesu nabave - rekla je Vesna Trnokop Tanta, voditeljica usluga u javnom sektoru PwC Hrvatska.

Ekonomska isključivost

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku, objasnila je kako se ekonomska isključivost ne odnosi samo na žene, već i na mlađe generacije, te slabije razvijene krajeve Hrvatske. Jedna od bitnih okosnica strategije EBRD-a za Hrvatsku su upravo ta tri segmenta jer u njima postoji prostor za poboljšanje i poticanje kvalitetne gospodarske djelatnosti koja jača samo gospodarstvo.

Raznolikost dobavljača u procesima nabave je praksa razvijena u SAD-u koji je uvidio da održivost gospodarstva leži u uključivanju malih i srednjih poduzeća u poslovanje velikih tvrtki, posebno njihovih lanaca nabave. Na konferenciji su bili prisutni predstavnici velikih tvrtki, kao što su IBM, Atlantic Grupa i Metro Cash&Carry, koje potiču što veću integriranost malih i srednjih poduzeća u svoje lance nabave.

Velike tvrtke od integracije malih i srednjih dobavljača u svoje poslovanje dobivaju pristup inovacijama, jer su male tvrtke specijalizirane za određeno područje i mogu pružiti uslugu koji veliki dobavljači najčešće ne mogu, a samim pojačanjem integracije dobivaju bolji uvid u tržište i tržišne trendove.

Raznolikost dobavljača doprinosi prvenstveno izvrsnosti poslovanja same tvrtke koja integrira male i srednje tvrtke u svoje poslovanje što je jako bitno da krene od vrha tvrtke, od samog razumijevanja menadžmenta i da se prema tome postave strateški, rečeno je na konferenciji.

- Nije toliko loše koliko mislimo, iako postoji jaz između muškaraca i žena u Hrvatskoj postoji puno prilika naravno i želje da se on smanji. Nadam se da ovo nije zadnja ovakva konferencija – istaknuo je John Gašparac, predsjednik uprave PwC Hrvatska.

Brzorastući segment

Trendovi pokazuju da su žene u poduzetništvu brzorastući segment, što u svijetu što kod nas, što se polako precrtava i na mlađu generaciju. Tvrtke koje su tradicionalno bile gender neutral, danas postaju gender intelligent, pogotovo u financijskoj industriji.

Mirela Senica, voditeljica nabave za JI Europu IBM Hrvatska, objasnila je da IBM na svakom tržištu na kojem poslu posluje na isti način, koji se ogleda u tome da za svaki tender pokušavaju prikupiti što više dobavljača, od kojih minimalno jedan mora biti manjinski.

U Hrvatskoj i regiji primjetno je jako prisustvo poduzetnica u segmentima marketinga, edukacije, organizacije događanja.

Josipa Jutt Ferlan, generalna direktorica DoubleTree by Hilton Zagreb, rekla je kako je važno da se žene u Hrvatskoj ohrabre i same se obrate velikim kompanijama. Žene često čekaju da im se netko prvi obrati za čim nema potrebe jer je danas situacija u hotelijerstvu, da ćete bez obzira na naš interes dobiti odgovor, što je između ostalog dio poslovne kulture, rekla je Senica s čime su se složili i ostali sudionici panela.

- I s jedne i s druge strane postoji spremnost, sve žene bi se trebale uključiti u bazu dobavljača. Ne želimo davati nekome prednost, ali treba razmišljati o tome da među malim i srednjim poduzetnicima postoje žene koje su sposobne, stručne i imaju veliku želju. Ovakve inicijative treba podržati i treba ih biti više, zaključila je Trnokop Tanta.

23. travanj 2024 16:16