Hrvatska
StoryEditor

Kad ne mogu opomene, banke naplaćuju obavijesti

15. Kolovoz 2015.

U želji za stvaranjem što većeg profita banke se snalaze na razne načine, a jedan od tih je da su u uvjetima zabrane naplaćivanja opomena počele naplaćivati slanje „obavijesti o nemogućnosti izvršenja trajnog naloga" i to po cijeni od 10 kuna

Na takvu poslovnu praksu banaka upozorava Željko Tomašić, predsjednik Regionalne organizacije za zaštitu potrošača. Uvažavajući legitimnost zarade banaka na bankarskim uslugama, Tomašić smatra da je naplaćivanje obavijesti o nemogućnosti izvršenja trajnih naloga zapravo izigravanje odredaba Zakona o zaštiti potrošača kojima je zabranjeno naplaćivanje ispostave računa i opomena za naplatu neplaćenih dospjelih novčanih potraživanja. Naime, pod pritiskom argumenata Vlada je donijela odredbu da se prestane s tom praksom za fizičke osobe, a zakonito je ostalo samo da banke naplaćuju opomene pravnim osobama.

Posebnu ogorčenost banaka Tomašić ilustrira praksom da naplata obavijesti stupa na snagu već u 0:01 sat ako tog trena nema dovoljno sredstava na računu.

- Na tu našu primjedbu rečeno nam je "da je potrošač dužan dan prije osigurati sredstva na tekućem računu", tvrdi Tomašić i dodaje kako takav uvjet nisu našli ni u jednom ugovoru, a niti u Općim uvjetima banke. 

Nadalje, Tomašić kaže da su bankama skrenuli pozornost da dan traje 24 sata i da bi dobra poslovna praksa za slanje obavijesti bila na kraju tog dana ili početkom idućeg dana. Naravno, opomene ne smiju naplaćivati, bez obzira što su samo preimenovane u obavijesti, pojašnjava predsjednik ROZP-a. Njegov stav je da se potraživanje s određenim datumom mora odnositi na taj cijeli dan, a ne na prvu minutu tog dana.

U većini slučajeva, kaže Tomašić, radi se o ugovorima o trajnom nalogu koji imaju klauzulu naplaćivanja u tri pokušaja, ali ponekad banke sva tri pokušaja naprave u pet minuta i pošalju obavijest o neizvršenju naloga, koju onda i naplate.

- Poneke banke ne rade to, pokušavaju izvršiti nalog tri dana za redom, ali opet u 0:01 sat.

Ono što bi banke mogle naplaćivati kada nema sredstava na računu, smatra Tomašić, jest izvršenje trajnog naloga sa zakonskom zateznom kamatom za nedozvoljeno prekoračenje. Kod učestalog ponavljanja nedozvoljenog prekoračenja bilo bi logično da banke s neurednim korisnikom raskinu ugovor o trajnom nalogu. 

- No, bankama to nije u interesu jer se naplaćivanjem obavijesti, što je sad unovčiv eufemizam za opomenu, puno više zarađuje.

19. travanj 2024 08:59