Hrvatska
StoryEditor

Kako bi Europska unija mogla pomoći Hrvatskoj pri izlasku iz gospodarske krize?

07. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

U organizaciji Hrvatskog ureda njemačke zaklade Konrad Adenauer i Zagrebačke inicijative, skupine ekonomista i novinara, održala se konferencija na kojoj se raspravljalo o načinima izlaska Hrvatske iz gospodarske krize.

Na konferenciji je svoje izlaganje održao i dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa Đuro Njavro koji je istaknuo kako je malo i srednje poduzetništvo te obrtništvo žilav dio gospodarstva sa značajnim potencijalom zapošljavanja. 

- To je i živa škola u kojoj se bruse osnovne odlike poslovnosti i fleksibilnosti. Taj tip poduzetništva je u znatnoj mjeri i izvorište i laboratorij novih ideja i rasta. U mnogo čemu to poduzetništvo mijenja profil pa su tako na pr. mnoga velika imena informatičke tehnologije i sadašnji milijarderi prošli obrtničku fazu i o njoj razvili osnovicu kasnijeg uspona. I država i lokalna samouprava imaju mnogo razloga da na razne načine podrže taj sektor. -

Kao zaključak izlaganja Njavro je iznio načine na koji bi Europska unija mogla, s Njemačkom na čelu, pomoći Hrvatskoj u gospodarskom napretku, kao i ostale važne mjere za gospodarski oporavak zemlje. 

 - Ako se Hrvatska čvrsto obveže za paket mjera kojima može sanirati državne financije i dati tržišnom gospodarstvu jedan novi i dublji sadržaj, bilo bi od velike važnosti da se servisiranje dužničkih obveza zemlje čim prije reprogramira na prihvatljiviju razinu.Hrvatska je vitalno zainteresirana za sređivanje i smirivanje stanja u susjednoj Bosni i Hercegovini. Smatra se da bi u tom pogledu vrlo važnu ulogu mogle odigrati razne gospodarske poveznice pa bi bilo dobro da se hrvatskim tvrtkama olakša takvo povezivanje. Jadransko-jonska magistrala trebala bi biti od velike važnosti za cijelu Europu, iako nije ucrtana među prioritetne prometne pravce Unije. Za Hrvatsku je taj projekt od posebne važnosti pa bi nam bilo iznimno važno da Njemačka svojim utjecajem podrži što skoriju provedbu toga projekta. -kazao je.

20. travanj 2024 17:40