Hrvatska
StoryEditor

Kako će izgledati fiskalizacija u praksi?

09. Studeni 2012.

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec istaknula je večeras kako će se fiskalizacija u prometu gotovinom provesti u tri faze, te da je Porezna uprava oko šest mjeseci radila na tom projektu.

- Od 1. siječnja 2013. fiskalizacijom će biti obuhvaćeni ugostitelji i srednje veliki poduzetnici, od 1. travnja trgovci i slobodna zanimanja, a od 1. srpnja svi ostali obveznici fiskalizacije. U tri faze fiskalizacije smo išli jer smo imali vrlo kratak rok za uvođenje fiskalizacije. Porezna uprava je oko šest mjeseci radila na tom projektu, a druge države su to radile godinu, dvije, neke čak i tri godine - kazala je Čavlović Smiljanec u HTV-ovoj emisiji Tema dana.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila prijedlog zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koji bi od 1. siječnja 2013. godine trebao omogućiti Ministarstvu financija efikasan nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije, pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu kojima se od Nove godine smanjuje stopa PDV-a na 10 posto.

Upitana kako će to izgledati u praksi ravnateljica Porezne uprave odgovorila je da će se pri izdavanju svakog računa putem interneta komunicirati sa serverom u Poreznoj upravi. Dodala je i kako je Hrvatska, za razliku od drugih zemalja, uvela softversko riješenje, jer najveći broj poduzetnika već ima kompjuterske blagajne čime bi im se smanjili troškovi.- Morat će postojati internetska veza s poreznom upravom koja ima centralni server gdje će dolaziti svaki tiskani račun koji se izdaje, a porezni obveznici koji već imaju kompjuterske blagajne morati će samo nadograditi svoj sustav i prilagoditi uređaj da mogu izdavati fiskalni račun. Svaki fiskalni račun kada se otkuca u bilo kojem maloprodajnom mjestu odlazi na provjeru u Poreznu upravu, dobiva svoj poseban broj i vraća se u roku od dvije sekunde poreznom odvezniku, a nakon toga se izdaje račun. Nema straha da će fiskalizacija usporavati procese izdavanja računa - objasnila je Čavlović Smiljanec.

Na novinarsku opasku kako je za to potreban širokopojasni internet te da sva mjesta nemaju njemu pristup, ravnateljica Porezne uprave kazala je da samo 5 posto područja Republike Hrvatske nije pokriveno internet mrežom, te oni porezni obveznici koji nemaju dostupnost interneta morat će kod Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) zatražiti potvrdu kako na njihovu području nema internet veze.Ravnateljica Porezne uprave kazala je kako u prvoj godini od fiskalizacije očekuju oko pola milijarde kuna više u državnom proračunu, a idućih godina više od milijardu kuna.

20. travanj 2024 00:22