Hrvatska
StoryEditor

Kako je ministar turizma došao do zemlje vrijedne 25 milijuna kuna

04. Ožujak 2013.
Piše:
liderhrt

Državno odvjetništvo ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta pokraj Rovinja, u Istri, čija je vrijednost nakon urbanizacije porasla s milijun na 25 milijuna kuna.

Prema informacijama iz središnjeg Dnevnika HRT-a slučaj je posebno zanimljiv jer je u kupnju, urbanizaciju, a zatim i prodaju uključen ministar turizma Veljko Ostojić.

Obitelj Mitton potvrdila je da je prodala 11 i pol hektara zemljišta pokraj Bala obitelji ministra turizma Veljka Ostojića. Prije nego što su Ostojiću prodali zemlju, o tome su oko dva mjeseca pregovarali sa zagrebačkim poduzetnikom Borisom Filipajem. 

.Filipaj se obratio vodećim istarskim političarima u želji da u Istri investira nekoliko milijuna eura. Nakon što se sreo s Ostojićem, tadašnjim županijskim ministrom turizma, i izvijestio ga da je pri kraju pregovora s Mittonima - događa se preokret. Ostojić sam odlazi vlasniku zemlje i dogovara posao. Filipaj kaže kako je prije ove varijante u optjecaju bila pozicija Squaciotta, ali su određeni kupci bili brži od njega.

Ministar Veljko Ostojić sve opovrgava. - Vezano uz sam predmet još jedanput ću naglasiti da nisam niti kupio, niti urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale - tvrdi ministar.

Posao formalno ide preko Ostojićeve šurjakinje Sandre Perić. Iako ministar tvrdi da nije imao veze s kupnjom, na kupoprodajnom ugovoru svojim je potpisom potvrdio identitet dvojice prodavatelja koji su na potpisivanje kod javnog bilježnika došli bez osobnih iskaznica. Mittoni tvrde i da je Ostojić donio novac. Jedanest i pol hektara zemlje plaćeno je oko 860 tisuća kuna, odnosno jedan euro po kvadratu.

Područje Squaciotta atraktivno je zemljište okruženo vinogradima i maslinicima. S njega se pruža prekrasan pogled na Rovinj i otoke ispred Rovinja, a s druge strane na Brijune. Obitelj Mitton je šest mjeseci prije prodaje tražila urbanizaciju, ali su ih u općini odbili. Kada je zemlju kupila druga obitelj - Ostojić - prenamjena je smjesta pokrenuta. Da je Ostojić kao član Županijskog poglavarstva lobirao za urbanizaciju, svjedoči tadašnji glavni županijski arhitekt.

Veljko Ostojić se dva puta pojavio u mojem uredu. Došao se raspitati kako stoji s izradom prostornog plana, da vidi odgovara li to što je ugrađeno unutra više-manje zahtjevu koji je bio postavljen, izjavio je arhitekt Bruno Nefat.

Urbanizirana nekretnina brzo nalazi kupca. Da se izbjegne plaćanje poreza, zemlja se unosi u tvrtku Squaciotta. Pritom je službeno procijenjena na 25 milijuna i 600 tisuća kuna. Prilikom registracije dokumenti su sudu poslani iz tvrtke Brijuni Rivijera, u kojoj je Ostojić tada bio direktor. Tvrtku Squaciotta potom kupuje zagrebački Heruc. Iako Ostojić tvrdi da nije prodavao zemlju, susjedi svjedoče drukčije.

U knjigama tvrtke Heruc zemljište se procjenjuje na 26 milijuna kuna. Veljko Ostojić je ministar u Vladi, a obitelj Mitton ovih dana DORH-u objašnjava komu su zapravo prodali zemlju.

08. svibanj 2024 02:43