Hrvatska
StoryEditor

Kako kreirati povoljno poslovno okruženje gradova i općina?

03. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Prvi dan dvodnevne konferencije Lokalni ekonomski razvoj u uvjetima krize u organizaciji Centra za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održao se u ponedjeljak u hotelu The Four Points by Sheraton panorama u Zagrebu. Tema konferencije je bila Kreiranje povoljnog poslovnog okruženja te unaprjeđenje konkurentnosti gradova i općina u Hrvatskoj.

Predstavnicima javnog i privatnog sektora, između ostalog, obratio se zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros koji je iznio kratki pregled Vladinih mjera u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja . Naveo je kako je Vlada sudjelovala u stvaranju fiskalne održivosti , te gospodarskog rasta i razvoja; provodi niz mjera koje potiču strane investicije, te suzbija sivu ekonomiju. 

- Moramo biti svjesni da u ovim vremenima, posebno sljedeće godine, dolaze na naplatu krediti koji su uzimani prije recesije, a to je nešto što trebamo vraćati – istaknuo je Pros.Zamjenik ministra poduzetništva i obrta spomenuo je podatak prema kojemu je od 2004. do 2012. potrošeno 67 milijardi kuna u sustave potpora i investicija, dok je za malo gospodarstvo bilo investirano negdje oko 900 milijuna kuna. - Ministarstvo poduzetništva je u smislu direktnog ulaganja u malo gospodarstvo u ove dvije godine, investiralo više od milijardu kuna - dodao je Pros. Spomenuo je i kako je Vlada uvela i red u financijsko poslovanje suzbijajući kulturu neplaćanja.Na izlaganje Dražena Prosa odgovorio je dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci Heri Bezić.- Možemo igrati kao Barcelona, ako ne zabijemo gol, nećemo dobiti utakmicu ustanovio je Brezić.Bezić je naglasio kako kao se u gradu i općini mora znati što se želi, koji investitori su poželjni odnosno ‘kako se riba lovi‘. Metaforično je opisao kako u ribolovu ije dovoljno opskrbiti se opremom i mirno sjediti čekajući ulov, u vrijeme kada su razvijeni drugi učinkovitiji načini ulova ribe, primjerice lociranjem satelitima.

 -Radi se puno grešaka koje ubijaju malo i srednje poduzetništvo - kazao je.

Predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk naglasio je značaj povezivanja u zajednički cilj, odnosno dolaženje do boljih rezultata boljitkom i sinergijom. Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina u RH napomenuo je kako povoljno poslovno okruženje uvelike ovisi o politici države te je spomenuo da postoji puno grešaka koje ubijaju malo i srednje poduzetništvo. Na konferenciji kratko su izlagali i Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba koja je na primjeru grada Zagreba odgovarala na pitanje ‘Mogu li gradovi potaknuti razvoj?‘. Okupljenima se obratio i Vladan Atanasijević , direktor integracionih sistema u Asseco SEE i predsjednik Upravnog odbora NALED-a (Srbija), Damir Juričić, Ravnatelj Agencije za javni-privatno partnerstvo, Miočić Slađana iz Agencije za investicije i konkurentnost, Nikola Dučić, ravnatelj Sektora za investicije HAMAG INVEST, Saša Drezgić, CLER – Nacionalno certifikacijsko tijelo, Katica Burian, Libusoft Cicom d.o.o., Goran Kliškić, Certification manager, SGS – System & Services Certification.

Milorad Batinić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Ivaneca, Ivica Markovinović, pročelnik Ureda za komunalne djelatnosti grada Bjelovara, ispričali su što za njihove gradove znači certifikat BFC SEE (Business friendy certification South-East Europe.) Naime, Ivanec i Bjelovar jedini su gradovi u Hrvatskoj koji su ostvarili uvjete za dobivanje certifikata grada s povoljnim poslovnim okruženjem u 2013., što će im donijeti značajan rast investicija, zaposlenosti, lokalnog dohotka te proračunskih prihoda. Ivica Markovinović na dobrom primjeru grada Bjelovara naglasio je kako je važna specijalizacija poslova odnosno da ‘svi ne rade sve‘, te uvođenje tehnoloških unaprjeđenja i informatičkih dozvola. Strategija razvoja prema Miloradu Batiniću svakako bi trebala biti održivost, ujedno i ‘nit vodilja u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja‘. Na kraju prvog dana konferencije održala se i panel rasprava u kojoj su sudjelovali Vladan Atanasijević, Heri Bezić, Damir Jurčić, Milorad Batinić, Ivica Markovinović i Snježana Sikirić iz grada Crikvenice.

Atanasijević je naglasio kako u poslovno okruženje treba privući ne samo strane već i domaće investitore koji imaju novaca. Za privlačenje ulagača, istaknuo je Atanasijević, od velike važnosti su dobra infrastruktura, stabilnost u odlučivanju i stabilna politička klima. Brezović je istaknuo kako je najveći problem birokracija. - Postoje slučajevi kada investitori dođu, razgovori počnu i onda se Vlada prestraši. Boji se prihvatit kapital koji netko donese – naglasio je dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci.Dodao je kako je potrebno razvijati uvjete za razvoj gospodarstva, a ne projekte koje gospodarstvenici ne razvijaju. Heri Bezić, dekan EFRI, Saša Drezgić, CLER, i Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina u RH potpisali su Ugovor o suradnji pri certifikaciji BFC SEE. Drugog dana konferencije govorit će se o „Organizaciji i financiranju projekata lokalnih zajednica u uvjetima prekomjerenog duga i deficita, u utorak, 03. Prosinca u hotelu The Four Points by Sheraton Panorama.

26. travanj 2024 20:33