Hrvatska
StoryEditor

Kako povećati stručnost unutarnjih revizora u javnom sektoru?

19. Svibanj 2014.

Hrvatska je do sada iskazala dosta dobru disciplinu u korištenju pretpristupnih EU fondova te bi, uz izgrađene unutarnje sustave kontrole, tako mogla nastaviti i pri budućem korištenju sredstava kohezijskih i strukturnih fondova, istaknuo je danas voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević na svečanosti otvaranja IPA twinning projekta o jačanju stručnosti unutarnjih revizora u javnom sektoru RH u obavljanju revizija u području Kohezijskog i strukturnih fondova EU-a.

Riječ je o projektu iz programa IPA 2010 kojeg s 237,1 tisuću eura sufinancira Europska komisija, počeo je 25. travnja ove godine i trajat će šest mjeseci.

Twinning partner hrvatskom Ministarstvu financija i njegovoj Središnjoj harmonizacijskoj jedinici (SHJ) je Ministarstvo financija Republike Latvije, čija je predstavnica i voditeljica projekta s njihove strane Nata Lasmane istaknula zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim predstavnicima kojima će pokušati prenijeti iskustva dobre prakse u kvalitetnom i transparentnom korištenju sredstava iz EU fondova iz njezine zemlje.

I ona, kao i voditeljica s hrvatske strane Larisa Vukoja iz SHJ-a, naglasili su da je cilj projekta davanje potpore SHJ-u u unapređenju metodologije rada za unutarnje revizore kako bi se osiguralo učinkovito i djelotvorno revidiranje sredstava iz Kohezijskog i strukturnih fondova.

U sklopu projekta održat će se radionice za unutarnje revizore, izraditi smjernice metodologije rada unutarnjih revizora, pojačati kapaciteti zaposlenika SHJ-a i unutarnjih revizora te drugo.

U sklopu projekta će se, kako očekuje, razraditi i svojevrsni mehanizmi transparentnosti, kao i oni da se sredstva što bolje iskoriste, što je Hrvatska jednim dijelom već i potvrdila korištenjem sredstava iz pretpristupnih fondova jer je, po riječima Baričevića, u tome napravila dobar iskorak i za to korištenje dobila minimalan broj negativnih prijava.

Ti dobri rezultati su na neki način i prednost za apsorpciju budućih sredstava iz EU fondova, jer da je drugačije ne bi se mogla ili i bi, ali otežano, povlačiti dalja sredstva, zaključio je Baričević.

22. travanj 2024 21:03