Hrvatska
StoryEditor

Kako se u regiji kreću kamatne stope na dopušteno prekoračenje?

08. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Kamatne stope na dopušteno prekoračenje prošle su godine u zemljama Europske unije, poručuju iz banaka, u prosjeku iznosile 8,22 posto, dok je prosjek u istočnoeuropskim članicama preko 18 posto.

Na naš upit o kretanju kamatnih stopa na dozvoljeno prekoračenje u Hrvatskoj u odnosu na ostale zemlje u kojima posluju, iz Erste banke poručuju da se kamate kreću od 8,5 do 11,95 posto godišnje. U drugim zemljama, u kojim posluje Erste grupa, primjerice Austriji, kamatna stopa kreće se od 9,5 do 12,75 posto, dok u Slovačkoj ona iznosi 18,9 posto.

Iz Hypo Alpe Adria Banka pak navode kako je prosjek EU za overdrafte je na kraju 2012. bio 8,22 posto , s time da su primjerice u Mađarskoj bili i do 30 posto, a prosjek u istočnoeeuropskim članicama EU je 18,43 posto.

Iz Raiffeisena naglašavaju kako su bitne razlike između pojedinih zemalja, ovisno o financijskim navikama klijenata.-Tamo gdje se prekoračenja na primarnom računu koriste isključivo u izvanrednim okolnostima i gdje je stečaj fizičke osobe reguliran, kamatne stope su nešto više-kazali su.

Podsjetimo, ministar financija Slavko Linić najavio je ograničenje minusa po tekućem računu na iznos jedne mjesečne plaće zbog previsoke kamatne stope koja u Hrvatskoj iznosi 12 posto.

04. svibanj 2024 03:00