Hrvatska
StoryEditor

Kako ste glasali o uvođenju moratorija na ovrhe?

08. Siječanj 2015.

Čitatelji Lidera podržavaju Udrugu Blokirani i Udrugu Franak u njihovoj ideji da Vlada uvede moratorij na ovrhe. Tako su pokazali rezultati našeg zadnjeg Fight Cluba, gdje je 77 posto čitatelja glasalo za taj prijedlog. Pobjednik sučeljavanja je Denis Smajo, koordinator razvojno-istraživačkog tima Udruge Franak.

- Nekoliko je razloga zašto Udruga Franak traži privremeni moratorij na ovrhe za stambene i hipotekarne kredite s valutnom klauzulom u CHF. To su ponajprije daljnji rast udjela nenaplativih stambenih kredita s valutnom klauzulom u CHF (12,90%), te nedostaci Zakona o potrošačkom kreditiranju gdje banke koristeći svoju metodologiju krše taj zakon izračunom fiksne marže na nezakonit način. Također, banke nisu ugovorile aneks ugovora s dužnikom (jednostrana izmjena ugovora) tako da je upitna zakonitost primjene kamatne stope od siječnja ove godine - izjavio je za Fight club Smajo.

Pravnik Hrvoje Kačer, koji je osvojio manji broj glasova, nije bio toliko siguran da je moratorij u ovom slučaju dobra odluka.

- Po mojem mišljenju moratorij sam po sebi ne rješava ništa, dug postoji i dalje, a (k)ako se ne plaća, teče i zatezna kamata. Točno je da je rastući broj, ne samo dužnika nego i iznosa dužnika, problem koji je daleko veći od običnog ekonomskog odnosa, to je rak hrvatskog gospodarstva hrvatskog društva. Nisu samo vjerovnici (na načelnoj razini) odgovorni za nastanak duga, odgovornost postoji i na strani dužnika i na strani države u najširem smislu te riječi (zakonodavac, Vlada RH, ali i Hrvatska narodna banka). Ako bi se prihvatio moratorij to bi samo cijeli problem preselilo na stranu vjerovnika, ti vjerovnici više ne bi mogli plaćati svoje obveze, došlo bi do novog niza stečajeva i spirala problema bi se samo ubrzala - rekao je Kačer.

I čitatelji su bili dosta aktivni u izražavanju svoga mišljenja.

Tako komentator pod nickom Gorky smatra kako moratorij treba obavezno trajati dok se ne zaustavi nezakonito poslovanje banaka, Marisol.Klimad tvrdi kako moratorij kakav traže udruge Blokirani, Franak i ostali nije moratorij kakav nude banke nego ga uvodi država posebnim aktom, dok  Lun317 optužuje one koji su digli kredit u frankama za lakomost.  

23. travanj 2024 10:42