Hrvatska
StoryEditor

Kako ste glasali u Fight clubu o izboru predsjednika Republike?

15. Siječanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

Prema vašem izboru pobjednik ovotjednog Fight cluba je politolog Anđelko Milardović s tvrdnjom da bi u ovakvoj konstelaciji političkih snaga trebalo odustati od neposrednog izbora Predsjednika RH i birati ga u Saboru.

- Predsjedničke ovlasti nisu dovoljno široke i ne mogu opravdati ovakav način izbora predsjednika, kampanja koju vode kandidati nalikuje onoj za parlamentarne izbore, a u njoj se priča o svemu i svačemu, samo ne o stvarima koje su uistinu u ingerenciji predsjednika – smatra Milardović, a s njime se slaže i većina naših čitatelja.

Nezanemariv broj glasova dobio je i politički analitičar Žarko Puhovski koji i dalje zagovara neposredne izbore jer smatra da daju legitimitet predsjedniku kao svojevrsnom korektivu nakaradnih odnosa Vlade i Sabora. Predlaže i određene promjene postojećeg modela kako bi bio funkcionalniji, prije svega jačanje ovlasti predsjednika i ograničavanje njegove vladavine na samo jedan mandat koji bi, prema njegovom mišljenju, trebao trajati duže od pet godina kako bi izabrani kandidat mogao neovisno provoditi svoj program.

03. svibanj 2024 19:32