Hrvatska
StoryEditor

Kako ste glasovali u Fight clubu o monetizaciji autocesta?

23. Listopad 2014.
Piše:
Miro Soldić

U Fight clubu na temu treba treba li Hrvatska monetizirati autoceste poprilično premoćnu pobjedu odnio je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić koji smatra da je davanje te iznimno važne infrastrukture u koncesiju promašaj vladajućih.

Stanić je pojasnio kako su autoceste krvotok društva bez kojeg odumire i okolno gospodarsko tkivo. Poduzetnik saša Cvetojević ostaje pri svojim tvrdnjama kako se u sklopu referenduma protiv monetizacije organizatori debelo potpomažu jeftinim populizmom i napuhanim podacima. Većina naših čitatelja ipak je stala na stranu Stanića i protivi se koncesioniranju autoceste. Razloge za to treba tražiti u loše prezentiranim podacima od strane Vlade, koja nije transparentno prikazala koliko i kako točno štedimo monetizacijom.

Sporan je i dio ugovora prema kojem Hrvatska (odnosno porezni obveznici) koncesionaru garantira godišnji broj vozila i obećava naknadu ako promet podbaci. U državi u kojoj se ne zna što će biti sutra, deplasirano je garantirati bilo što na rok od 40 godina. Predloženi model monetizacije otvara koncesionaru mogućnost da maksimalno digne cijene jer će ugovorenu sumu zaraditi bez obzira na volumen prometa. Došlo bi do paradoksalne, a opet u svijetu sve češće situacije da je profit privatan, a gubici javni.

Koncesija bi se odrazila i na željeznice, jer je kontraproduktivno jačati druga područja prijevoza koja bi iz proračuna mogla odnijeti novac ‘kradući‘ promet s autoceste. Puno je pitanja, a iz Vlade malo konkretnih odgovora, sve se svodi na priču da alternative nema, što tvrdi i ministar Hajdaš Dončić, prijeteći ostavkom ako autoceste ne odu u koncesiju. Prema svemu sudeći, tom najavom je samo potaknuo brže prikupljanje potpisa protiv monetizacije, davši građanima mogućnost da ubiju dvije muhe jednim udarcem.

U ovotjednom Fight clubu možete glasovati jeste li za ili protiv prijedloga ministra Gordana Marasa o aktiviranju mrtvih računa.

01. svibanj 2024 19:31