Hrvatska
StoryEditor

Kako su saborski kafić i restoran izbjegli fiskalizaciju

07. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Iako se nakon što je donesen Linićev Zakon o fiskalizaciji zbog nekoliko kuna viška ili manjka u blagajni zatvaraju restorani, kafići i obrti, u Hrvatskom saboru, tijelu koje je donjelo navedeni zakon, ta se odredba ne provodi. Saborski kafić i restoran, naime, ne podliježu fiskalizaciji.

Jutarnji list tako je kontaktirao saborsku Službu za odnose s javnošću, te zatražio odgovor zašto ne izdaju fiskalne račune u svom restoranu.

Glasnogovornica Sabora Martina Buntić objasnila je kako saborski restorani ne podliježu fiskalizaciji pa nisu dužni izdavati fiskalne račune.

- Imamo blagajnu i dajemo račune, samo što nisu fiskalni, te vodimo evidenciju o izdanim računima – kazala je.

Ona ističe kako je saborski restoran interni restoran kojim se koriste samo službenici Sabora i saborski zastupnici.

- U njega ne mogu doći ljudi s ceste, nismo komercijalni restoran, nego svaki dan pripremamo određen broj jela za naše članove. Ne podliježemo fiskalizaciji jer je to naša interna kuhinja – kaže M. Buntić koja navodi kako postoje dva cjenika - jedan za službenike Sabora, a drugi za saborske zastupnike – pri čemu je cjenik za ove druge nešto skuplji.

Kako objašnjava izvor Jutarnjeg iz Ministarstva financija, o saborskom se restoranu posebno raspravljalo prilikom donošenja zakona. Njegov status reguliran je tumačenjem, i to na način da priprema, izjavio je taj izvor, hranu za članove pa ne spada pod fiskalizaciju.

Navedeno vrijedi i za udruge i neke organizacije, no u slučajevima kada tu uslugu obavlja vanjska firma, ona ipak podliježe fiskalizaciji.

25. travanj 2024 14:20