Hrvatska
StoryEditor

Kako su se nogometaši snašli u poduzetničkim vodama?

16. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Zvone Boban posljednji je u nizu nogometaša iz ‘Vatrene’ generacije koja je osvojila broncu 1998. godine koji se bacio u poduzetničke vode.

Dok zlatna devetka Davor Šuker predsjeda Hrvatskim nogometnim savezom nakon neuspjelih pokušaja sa sportskim brendom S9 i nogometnom akademijom, mozak te reprezentacije Zvonimir Boban odlučio je ući u posao s hrenovkama javlja tportal.hr. On je u suradnji s proslavljenim nogometašem Paolom Maldinijem postao ekskluzivni zastupnik AIA za Hrvatsku. Radi se o jednom od vodećih proizvođača pilećeg i purećeg mesa, a u Hrvatskoj su zasada zastupljeni preko hrenovki Wudy i Pavo.

Od predstavnika te brončane generacije ponajviše uspjeha ima Dario Šimić koji se u suradnji s bratom Josipom bavi proizvodnjom kave i vode u galonskim pakiranjima. Također ušli su u ugostiteljski posao, te su vlasnici nekolicine kafića od kojih je najpoznatiji History bar u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

U ugostiteljske vode prema pisanju Poslovnog dnevnika ušao je i Zvonimir Soldo. Nekadašnji trener Dinama kupio je kafić Bulldog u samom centru Zagreba u Bogovićevoj ulici. Taj lokal slovi kao okupljalište uglednih i poznatih Zagrepčana.Splitska četvorka iz reprezentacije Igor Štimac, Alen Bokšić, Aljoša Asanović i Slaven Bilić zajedno su uložili u Hajduk, a prilikom preoblikovanja kluba postali su dioničari. U poslovnom svijetu sadašnji izbornik Igor Štimac ostao je zapamćen kao vlasnik diskoteke na Bolu Faces, a njegovo ime veže se uz poslove njegovog brata koji figurira kao menadžer nekim sadašnjim reprezentativcima. Osim toga Štimac je vlasnik Hotela Therapia u Crikvenici u kojeg je uložio oko 10 milijuna eura.

Iako se svako malo priča da će prodati hotel to se uvijek demantira i crikvenički hotel je već devet godina u njegovom vlasništvu. Sličnu obiteljsku situaciju kao Štimac ima i Slaven Bilić koji je kormilo reprezentacije zamijenio klupom Lokomotive iz Moskve. Naime njegova brat je nogometni menadžer, a službeno Slaven s tim poslom nema nikakve veze. Neki od njih su uplovili u klupske vode, a kao najbolji primjer je Zoran Mamić koji je sportski direktor Dinama. Uz brata Zdravka najzaslužniji je za milijunske transfere igrača, te ga to smješta među uspješnije poduzetnike iz zlatne generacije.

Jedan od zapamćenijih nogometaša brončane generacije bio je i Goran Vlaović, no on se umjesto u poslovne vode zaputio prema televiziji te povremeno ga se može vidjeti kao stručnog sukomentatora na HRT-u. Sličnim poslom se bavi i Zvonimir Boban, ali za talijanski Sky Sport.Mario Stanić koji je ostao upamćen kao strijelac prvog gola na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj okrenuo se proizvodnji vini i maslinarstvu. Vinograd s 1400 loza prepustio je na brigu enolozima Ivici Mioču i Vjeki Lavriću, a u maslinarstvu surađuje s poznatim istarskim maslinarom Sandijem Chiavalonom.

23. travanj 2024 15:37