Hrvatska
StoryEditor

Kako Vlada namjerava popraviti Zakon o strateškim investicijama?

26. Studeni 2014.
Piše:
liderhrt

Zbog nedostataka uočenih u godinu dana provođenja, na današnjem dnevnom redu sjednice Vlade bit će izmjene i dopune Zakona o strateškim investicijskim projektima.

Investitorima se tako predloženim izmjenama i dopunama zakona omogućava lakše i fleksibilnije podnošenje financijske dokumentacije vezane uz projekt, a razlog leži u činjenici da većina do sada prijavljenih investicijskih projekata nije imala zatvorenu financijsku konstrukciju.

Novina je i odredba da privatni zainteresirani investitor, u roku od 60 dana od dana donošenja Vladine idluke o proglašenju strateškog projekta, mora dostaviti Ministarstvu gospodarstva dokaz o osiguranim izvorima financiranja u visini od najmanje 10 posto ukupne vrijednosti projekta. To uključuje bankarsku garanciju domaće ili strane banke, i/ili namjenski deponirana oročena novčana sredstva na rok od devet mjeseci.

Prema prijedlogu, strateški projekti mogli bi se realizirati i na pomorskom dobru ako ono čini funkcionalnu i poslovnu cjelinu s navedenim nekretninama. Novost je i da zainteresirani investitor privatni ili javno-privatni projekt prijavljuje Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK). 

06. svibanj 2024 14:07