Hrvatska
StoryEditor

Kakve će se cigarete od 1. srpnja smjeti prodavati u Hrvatskoj

14. Siječanj 2014.

Od 1. srpnja 2014. u Hrvatskoj će se smjeti prodavati samo cigarete proizvedene prema RCIP/LIP tehnologiji koja smanjuje njihovu gorivost, podsjeća u današnjem priopćenju Koordinacija za duhanske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

RCIP/LIP tehnologija (engl. Reduced Cigarette Ignition Propensity; Low Ignition Propensity) podrazumijeva primjenu posebnog cigaretnog papira koji usporava gorenje odložene cigarete tako što ograničava dovod kisika.

RCIP/LIP usklađene cigarete su dizajnirane kako bi se s većom vjerojatnošću ugasile kada su odložene, ali potrošači moraju biti svjesni to ne znači uklanjanje opasnosti od izazivanja požara upaljenom cigaretom, upozorava HUP-ova Koordinacija te naglašava da stoga uvijek valja skroz ugasiti cigaretu prije nego što je pažljivo i na odgovarajući način zbrinuta, odnosno ostavljena bez nadzora.

Standard RCIP/LIP uveden je u sve zemlje članice EU krajem 2011. godine. Kao nova članica, Hrvatska je preuzela EU standarde koji nalažu RCIP/LIP usklađenost (norme HRN EN 16156:2010 i HRN EN ISO:12863:2011).

Naredbom o stavljanju cigareta na tržište (Narodne novine 13/2013) definiran je rok za punu usklađenost s tim standardima te je određeno da se od 1. srpnja 2014. godine na tržištu Hrvatske više ne smiju nalaziti cigarete koje nisu usklađene s navedenim normama, podsjeća se u priopćenju.

19. travanj 2024 00:33