Hrvatska
StoryEditor

Kakvi su potencijali plitkih geotermalnih izvora u Hrvatskoj?

09. Lipanj 2015.

Prezentacijom projekta istraživanja i promocije eksploatacije plitkih geotermalnih potencijala u Hrvatskoj (Geothermal Mapping), održanom na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, završen je nakon dvije godine taj projekt.

Riječ je o jednom od četiri projekata pri FSB financiranim sredstvima iz Instrumenta pretpristupne pomoći i Operativnog programa regionalna konkurentnosti. Konkretno, ukupna vrijednost projekta Geothermal Mapping iznosila je 509.695,36 eura, a EU je projekt sufinancirala s 418.551,83 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Cilj i smisao Geothermal Mappinga, provedenog na osam lokacija diljem Hrvatske, bilo je istraživanje potencijala plitkih geotermalnih izvora, početak izrade kartografskog prikaza geotermalog potencijala te promocija i edukacija znastvene, tehničke i šire zajednice o ovoj vrsti obnovljive energije, kojom Hrvatska obiluje, a koja je lobiranjem i medijskim pritiscima interesnih lobija drugih izvora energije nedopustivo zanemarena.

Uz izlaganje Zvonimira Guzovića, dekana FSB-a, provedbu projekta prezentirao je njegov voditelj Vladimir Soldo, te iznio i planove budućih istraživanja i aktivnosti temeljene na rezultatima iz dovršenog Geothermal Mappinga. Jose Acuna s KTH iz Stockholma stavio je provedbu projekta u kontekst svjetskih iskustava, a efekte praktične primjene ilustrirao je primjerom tržišta geotermalnih dizalica topline u Švedskoj s instaliranih preko 4 gw toplinske energije, s uvažavanjem specifičnosti šire primjene ovisno o svojstvima toplinskih i hidrogeoloških svojstava tla u određenom području.

Znanstvenici s FSB-a su s partnerom Hrvatskim geološkim institutom proveli istraživanja u području grijanja i hlađenja izgrađenih prostora korištenjem dizalica topline povezanih s tlom putem bušotinskih izmjenjivača topline. Izvođenjem istražnih bušotina izmjereni su tzv. toplinski odzivi i ispitan sastav tla iz slojeva prolaza bušotina. Suradnicima u realizaciji projekta - Tehnička škola Čakovec, Strukovna škola Gospić, Strojarska tehnička škola Osijek, Tehnička škola Požega, Tehnička škola Zadar, Srednja strukovna škola Kralja Zvonimira u Kninu, te Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču - na trajno je korištenje ostavljena novoinstalirana oprema i dizalice topline proizvođača Frigo Plus iz Sesveta.

19. travanj 2024 06:05