Hrvatska
StoryEditor

Karamarko obećao sto tisuća radnih mjesta, rast mirovina od pet posto, manji PDV na dječju hranu

01. Listopad 2015.

[gallery columns="5" ids="226745,226746,226747,226748,226749,226750,226751,226752,226753"]

U pretrpanoj kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko predstavio je predizborni program svoje stranke naziva Pet+ Hrvatska, pri čemu brojka pet predstavlja sažetak stranačkih ambicija ako osvoji vlast.

Hrvatska će tako u slučaju pobjede Domoljubne koalicije sa HDZ-om u središtu i Karamarkom kao premijerom (niz puta jasno istaknuto) rasti najmanje pet posto do 2019., imati najmanje pet posto manju nezaposlenost, povećati mirovine najmanje pet posto i povući najmanje pet milijardi eura iz fondova Europske unije, a sve je to sažeto u pet temeljnih točaka programa.

- Naš prvi prioritet je snažno pokrenuti gospodarstvo preko jakog poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika i dobro plaćenog radnika, poručio je Karamarko.

HDZ tako obećaje smanjenje nezaposlenosti i zaustavljanje odlaska mladih, postizanje gospodarskog rasta kroz privatne i javne investicije, socijalnu pravednost uz naglasak na prava umirovljenika, pravnu stabilnost i demografsku obnovu. Teme su, odmah je jasno, sve osim nove, a i ponuđena rješenja izgledaju kao uspješni amalgam svega što se u proteklih desetak godina provlači kroz hrvatski javni prostor kada je riječ o gospodarstvu.

U prilično općenitom izlaganju Karamarko je okupljenima obećao tek nekoliko konkretnih stvari poput najmanje pet posto većih mirovina, pet posto gospodarskog rasta, tisuću eura po novorođenom dijetetu, pet posto PDV-a na dječju hranu, sto tisuća novih radnih mjesta, pri čemu je zanimljivo da konkretnije brojke i mjere nije ponudio po pitanju rasta javnog duga, premda je opet naveo vrlo diskutabilnu brojku o sto milijardi kuna većem javnom dugu tijekom mandata ove aktualne vlade.

O izvorima financiranja ovih poteza nije potrošio previše riječi, ali se kao jedan od osnovnih izvora novca iz njegovog izlaganja ističu europski fondovi na koje će, očito, računati i eventualna HDZ-ova vlada, baš kao i ova, što minimum od pet milijardi eura iz tih fondova do kraja 2019. jasno sugerira.

U općenitim crtama našli su se tu smanjivanje parafiskalnih nameta i reorganizacija poreznog sustava prema suradnji s poduzetnicima i građanima uz pravedniju raspodjelu poreznog tereta prema mogućnostima, predavanje upravljanja javnim poduzećima stručnima, a ne podobnima, modernizacija birokracije kroz digitalizaciju i nove tehnologije, ubrzavanje izdavanja potrebnih dozvola i reorganizacija katastra i gruntovnice te pravna stabilnost.

- Parafiskalni nameti i kontinuirano smanjivanje poreznih stopa, veća pravednost u oporezivanju - plaćat će se prema mogućnostima kako bi se stvorio srednji sloj, rekao je Karamarko i dodao: - Modernizirat ćemo birokraciju kroz digitalizaciju, poticat ćemo proizvodnju proizvoda visoke dodane vrijednosti i udruživanje poduzetnika. Riješit ćemo probleme sa izdavanjem dozvola i organizirati gruntovnice i katastar. Bez investicija nećemo uspjeti, zato smo napravili katalog investicija s potrebnim dozvolama i investicijskim potencijalom.

Što se investicija tiče, Pelješki most i navodnjavanje Slavonije jedini su konkretniji navedeni projekti, spomenuto je još moderniziranje i izgradnja luka i pruga, kao i katalog investicija u kojem će biti detalji o investicijama s kojima bi HDZ išao prema EU za financiranje, ali, da se zaključiti, prema privatnim investitorima. Po granama gospodarstva situacija je još apsolviranija, Hrvatska se treba razvijati primarno u energetici, održivom razvoju (protiv eksploatacije nafte u Jadranu), turizmu (veći napor u razvijanje kontinentalnog turizma), revitalizaciju poljoprivrede, reindustrijalizaciju te inovacije i digitalizaciju. U oči upada ono što nije rečeno, a odnosi se na vrlo popularno spominjanje reforme javne uprave kroz njeno sažimanje. Sudeći prema predstavljenom na Velesajmu, HDZ nema planove rezati broj zaposlenih u tom području, ili je to jednostavno prešutio. Dva ključna elementa koji zapravo leže u samom temelju svih ostalih problema hrvatske ekonomije, pravnoj sigurnosti i neefikasnoj i neorganiziranoj javnoj upravi, Karamarko je posvetio možda i najmanje vremena i riječi, ostavši na tek nekoliko vrlo načelnih obećanja koja se svode na – bit će više pravne sigurnost i uprava će bolje funkcionirati.

OVDJE pročitajte što ekonomisti kažu o predstavljenom gospodarskom programu.

27. travanj 2024 04:40