Hrvatska
StoryEditor

Karamarko proglasio izbornu pobjedu, Milanović pozvao MOST na suradnju

08. Studeni 2015.
Piše:
Ato Markin

Točno u ponoć predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin objavio je službene rezultate DIP-a.

Nakon obrađenih 2979 od 6687 biračkih mjesta, što čini 44,55 posto, HDZ osvaja 61 mandat (s dijasporom), SDP 53, MOST 19, IDS-PGS 74, Živi zid 1, HDSSB i Milan Bandić 2 mandata te Uspješna Hrvatska 1 mandat.

Predsjednik SDP-a otvoreno je pozvao MOST na suradnju u budućoj Vladi.

- Zahvaljujem građanima i građankama Hrvatske uz pomoć kojih je Hrvatska odlučila da nema povratka na staro. Kako ćemo dalje vidjet ćemo uskoro, možemo već sutra. Četiri godine smo provodili reforme i čuvali socijalni mir, Hrvatska je danas odabrala da definitivno ne ide na staro. Nakon četiri godine možemo reći da Hrvatska raste, da je bolja i organiziranija država nego ikad. Pozivam partnere koji žele reforme da nam se pridruže, pozivam MOST da ih provedemo zajedno, poručio je čelnik SDP-a i premijer Zoran Milanović.

- Rekli smo da ćemo razgovarati sa svima koji prihvaćajuaša programska načela - promjene. Ne bježimo od ničega, ne želimo se svađati, želimo reforme - odgovor je Drage Prgometa iz MOST-a dodavši da je upravo ta stranka pobjednik izbora te da je ozbiljna politička snaga sposobna voditi državu. Poručio je kako MOST neće trgovati, te da neslužbene ponude oko davanja mjesta mandatara ili šefa Sabora nije način na koji će MOST pregovarati.

- Tri i pol godine, pobjeda za pobjedom. Moram reći da smo pobijedili i na parlamentarnim izborima. Ova pobjeda je točka na i svih naših pobjedau zadnje tri godine. Ova pobjeda nas dovodi u poziciju odgovornosti vođenja naše zemlje, koja se nalazi u teškom stanju. Dvije trećine građana odlučilo se na promjene, rekao je u Tomislav Karamarko i dodao:

- Apsurdno je da oni protiv kojih su građani glasovali traže novi mandat. Nisam znao da je 53 veći broj od 61, a tvrdim vam da će se ta razlika povećati do kraja brojanja glasova. Rekao sam prije izbora da ćemo pobijediti jer je to logika našeg rada i zajedništva. Pred nama je borba za kvalitetu života. Moramo se boriti za promjene za kvalitetu života. Borit ćemo se da će svaki mladi čovjek htjeti ostati živjeti u Hrvatskoj, za svako radno mjesto, za svako polje. Borit ćemo se za svakog mladića i djevojku koji možda i večeras razmišljaju da napuste RH. Pozvao prisutne u stožeru da aplaudiraju MOST-u i čestita im na rezultatu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iza ponoći se obratila hrvatskoj javnosti. 

- Čestitam hrvatskim državljanima i državljankama koji su pokazali da smo zrela država. Čestitam i Domoljubnoj koaliciji koja je relativni pobjednik izbora. Pozivam sve da se u razgovorima iznad stranačkih interesa postave interesi Hrvatske. Vjerujem da ćemo nakon konzultacija imati novog mandatara i stabilnu vladu.

Nakon 71 posto obrađenih glasova HDZ je relativni pobjednik s 59 mandata (s tri mandata dijaspore), SDP ima 55 mandata, a hit parlamentarnih izbora MOST 19. Četiri mandata osvaja IDS-PGS, a po dva stranke Bandić Milan i HDSSB. Po jedan mandat ide Živom zidu i koaliciji Uspješna Hrvatska.

18. travanj 2024 09:26