Hrvatska
StoryEditor

Karamarko u Ludbregu na početku gradnje nove industrijske hale Ducati Komponenti

18. Travanj 2016.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u ponedjeljak je u Ludbregu posjetio tvrtku Ducati Komponenti, gdje je i službeno obilježen početak gradnji nove industrijske hale za proizvodnju niskonaponskih kondenzatora i namatanja pametnih brojila, što je investicija vrijedna 42 milijuna kuna.

U novom proizvodnom pogonu površine 4.000 metara četvornih posao bi u slijedećih godinu dana trebalo pronaći 30-ak radnika.

"Svaka inicijativa koja otvara nova radna mjesta veseli. U ovoj situaciji gdje se nalazi hrvatsko gospodarstvo, gdje smo u protekle četiri godine izgubili više od 100 tisuća radnih mjesta, gdje je toliko ljudi iselilo iz Hrvatske jer nemaju gdje raditi, ovakva jedna investicija doista veseli", izjavio je Karamarko.

Najavio je da će aktualna Vlada raditi u smjeru otvaranja prostora poduzetnicima, kvalitetnim investicijama, ali i korištenju EU fondova. Upravo smo na području povlačenje sredstva iz EU fondova u protekle četiri godine bili jako slabi, što je rezultiralo i poraznim brojkama odnosno gubitku ovako velikog broja radnih mjesta, naglasio je. 

Za situaciju u gospodarstvu na sjeveru Hrvatske, sudeći po mnogobrojnim investicijama i pristupu radu, Karamarko je ustvrdio da smo "debelo" u Europi.

Prvi potpredsjednik Vlade upoznat je i s činjenicom da je tvrtka Ducati Komponenti u jednom danu dobila građevinsku dozvolu. 

Tvrtka je, naime, u svega nekoliko sati dobila građevinsku dozvolu za početak gradnje objekta, što je u razgovoru s prvim potpredsjednikom Vlade potvrdio župan varaždinski Predrag Štromar.

Potvrdio je to i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je također bio u Ludbregu, kao i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić. 

"Danas podnesen zahtjev za građevinsku dozvolu, danas izdana građevinska dozvola. Ne trebamo ići ni u Muenchen niti Bavarsku da bismo vidjeli kako se u jednom danu ishodi sva potrebna dokumentacija za početak gradnje", rekao je Horvat.   

On je istaknuo i kako sjever Hrvatske privlači investicije, kako investicije dolaze, kako je i ovo jedan od primjera kompletne sjeverozapadne Hrvatske. 

Horvat je istaknuo i kako najnovija investicija predstavlja kontinuitet u poslovanju tvrtke Ducati Komponenti, koja je već završila prethodnu investiciju od 7,7 milijuna kuna.

"Tvrtka je pravovremeno aplicirala za poticajne mjere Ministarstva poduzetništva. Tvrtka, koja je dosada u tom bonusu iskoristila negdje oko 1,5 milijuna kuna za prvu investiciju, u ovom trenutku podnijela je Ministarstvu gospodarstva, zbog povezanosti društava i veličine firme, aplikaciju kojom će biti vrednovana ova investicija", objasnio je Horvat. 

Generalni menadžer tvrtke u Ludbregu Dražen Crnković objasnio je kako će najavljenih 30-ak radnika koje planiraju zaposliti raditi na proizvodnji niskonaponskih kondenzatora i pametnih brojila.

Po njegovim riječima, najvažniji proizvodi tvrtke u Ludbregu su dijelovi za sve vrste dvokotača na svijetu, zatim dijelovi vanbrodskih motora, a radi se i na proizvodima "zelene energije".

Kada se govori o "zelenoj" proizvodnji Ducati ima proizvode u četiri grupe - mali elektromoped "Free Duck", akumulatore za električna vozila, e-kotač "Copenhagen Wheel" i male vjetrogeneratore.

Inače, Ducati Komponenti dio su talijanske grupacije Ducati energia, a jedan su od vodećih europskih tvrtki u proizvodnji električnih bicikala.

Samo prošle godine Hrvatska pošta je temeljem javnog natječaja naručila 180 električnih bicikala, vrijednosti 2,9 milijuna kuna. 

18. travanj 2024 06:20