Hrvatska
StoryEditor

Karlovačka toplana pozvala kupce na obavezno potpisivanje ugovora do 1. rujna

08. Lipanj 2016.

Pozivajući se na Uredbu o zmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinskom energijom od 3. rujna 2015. godine, direktor Gradske toplane U Karlovcu Inoslav Latković pozvao je krajnje kupce na „obvezu“ potpisivanja ugovora o potrošnji toplinske energije s Gradskom toplanom kao kupcem i opskrbljivačem do 1. rujna 2016. godine.

Toplana, osim što je proizvođač toplinske energije, u ovom lancu ima status „kupca“ čija je dužnost ugovaranje, isporuka, obračun i naplata toplinske energije, te održavanje toplinskih sustava u zajedničkim dijelovima sustava svake od ukupno 177 toplinskih stanica kojima se toplinom opskrbljuje 8.031 krajnjeg kupca u Karlovcu.

Karlovačka toplana poznata je i šire po 70-ak krajnjih kupaca s kojima vodi sudske sporove i redom ih gubi nakon što su se ovi izdvojili iz sustava grijanja. Prije toga s  Gradskom toplanom, kao sljednikom Toplane u stečaju, nisu zbog visokih računa željeli potpisati nikakve ugovore, te supozivajući se na Zakon o obveznim odnosima i Zakon o zaštiti potrošača, odbijali platiti sve naknadne račune Gradske toplane za toplinu koju niti su ugovorili, niti naručili, niti je konzumirali. Sad Latković u ime GT apelira na krajnje kupce da ovlaste svoje predstavnike koji će onda za čitavu zgradu, odnosno toplinsku stanicu kao subjekt zajedničkog troška grijanja, potpisati ugovor s Gradskom toplanom, ili s nekim drugim subjektom koji eventualno ishodi status „kupca“ toplinske energije.

Iako je kazao da u Karlovcu uz GT ima još jedan subjekt sa statusom „kupca“, Latković nije na novinarsko inzistiranje htio otkriti o kome je riječ, da bi odmah potom kazao kako bi njemu zapravo bilo drago da GT u tom segmentu „kupca“ dobije konkurenciju da se razbije taj imidž monopola na grijanje u Karlovcu, te time potakne i bitka za kvalitetu. U smislu troškova, Latković je kazao da unatoč znatno povećanim gubicima prošle ložne sezone u vrelovodu neće tijekom ljeta ići u ozbiljnije popravke tih evidentnih mjesta gubitaka, već da se to planira u trogodišnjim ciklusima za što očekuje očitivanje HERA-e.

Na pitanje očekuje li i sada sad odbijanje vlasnika stanova da potpišu ugovore s GT i izdvoje se, Latković kaže da ne očekuje ništa od toga, a za slučaj nepotpisivanja ugovora od strane predstavnika krajnjih kupaca, spominje se sudska odluka o obvezi potpisa ugovora, ili da takve toplinske stanice bez potpisanih ugovora neće dobiti toplinsku energiju.

Drugim riječima, pritisak na „neposlušne“ vlasnike stanova prebacuje se na predstavnike da ih „obrate“ i prihvate uvjete i cijene GT-a, ma kakvi oni bili. Princip je da se odabir „kupca“ zasniva na većinskoj odluci krajnjih kupaca, i to po načelu udjela u suvlasničkim dijelovima, a ne po broju suvlasnika stanova. Dapače, upravo prošlogodišnje nepostojanje ugovora, ocijenjuju u GT-u, i bio argument pojedincima za izdvajanje iz sustava grijanja, pri čemu se prešućuje da je i sudska praksa stala na stranu takvoj argumentaciji. Kako se istovremeno krajnje kupce silom zakona prisiljavalo i na ugradnju razdjelnika i (tek kasnije) kalorimetara, Grad je ponudio sufinanciranje troškova ugradnje mjernih uređaja, ali uz uvjet sklapanja ugovora o grijanju s Gradskom toplanom, i tako se krug zatvarao. Na kraju, za sud i odvjetnike novca ima, ali za sanaciju vrelovoda ga nema.

25. travanj 2024 07:45