Hrvatska
StoryEditor

Kerum traži sastanak s Milanovićem

09. Studeni 2012.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum poslao je jučer pismo premijeru Zoranu Milanoviću i njegovim suradnicima u kojem ih je izvijestio o zaključku Gradskog vijeća s tematske sjednice o Spaladium centru te ih zamolio za radni sastanak o projektu javno-privatnog partnerstva, priopćeno je iz ureda gradonačelnika.

Splitsko Gradsko vijeće zaključilo je na tematskoj sjednici održanoj 5. studenoga da se s vladom kao javnim partnerom i konzorcijem tvrtaka kao privatnim partnerom nastave pregovori kako bi se pronalašlo rješenje za Spaladium arenu koja je zbog financijskih teškoća zatvorena krajem kolovoza.

U pismu Kerum ističe kako je nužno da se sastanak održi što prije zbog činjenice da je prošlo vrijeme od kada je Spaladium centar trebao biti završen te zbog mogućih dodatnih financijskih komplikacija vezanih za plaćanje zakupnine i stanja u kojem je tvrtka Sportski grad, a koju je utemeljio konzorcij radi upravljanja Spaladium centrom.

Kerum je u pismu također predložio da se sastavi stručna skupina od predstavnika javnih partnera (Vlade RH i grada Splita) te konzorcija tvrtaka kao privatnog partnera (Konstruktor inženjering, IGH i Dalekovod) i banaka koje su uključene u projekt, a zadaća bi im bila, kako se navodi u priopćenju, razmotriti mogućnost nastavka izgradnje Spaladium centra ili mogućnost raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu s procedurom raskida i mogućim posljedicama.

Pismo je poslano i ravnatelju Agencije za upravljanje državnom imovinom Eriku Mohoroviću i ravnatelju Agencije za javno-privatno partnerstvo Damiru Juričiću te predstavnicima tvrtaka konzorcija, ‘Sportskoga grada‘ TPN i banaka, navodi se u priopćenju iz Kerumova ureda.

Splitska Gradska uprava prestala je početkom godine plaćati obveze Spaladium areni zato što do krajnjega ugovorom prediviđenog roka 31. prosinca 2011. nije izgrađen poslovni centar iz kojeg bi se se ubirao novac potreban za plaćanje financijskih obveza grada Spaladium centru.Po ugovoru o javno-privatnom-partnerstvu iz 2007. godine, grad Split i vlada trebali su u roku od 30 godina izdvojiti 1,08 milijarda kuna za plaćanje zakupnine Spaladium centra.

19. travanj 2024 02:21