Hrvatska
StoryEditor

Kineski gospodarstvenici u Končaru

19. Svibanj 2012.
Piše:
liderhrt

Predsjednik Stalnoga odbora Svekineskoga narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguo sa suradnicima i izaslanstvom kineskih gospodarstvenika te u pratnji predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema posjetili su poduzeće Končar - Energetski transformatori.

Predstavljen im je rad poduzeća, koje posluje i s kineskim partnerima. Nakon obilaska tvornice Šprem je izjavio da se upravo ovim posjetom očekuje iskorak u gospodarskoj suradnji te znatnija kineska ulaganja u Hrvatsku. To su područje energetike, gdje postoji mogućnost još veće suradnje te na području prometa i infrastrukture, dodao je.Šprem je naglasio da je gospodarska razmjena između Kine i Hrvatske iznosila lani milijardu i 450 milijuna dolara, a od toga nažalost samo 50 milijuna dolara je Hrvatska izvezla u Kinu. Bangguo je istaknuo kako su oni zainteresirani da Hrvatska što više izvozi u Kinu te predložio da na tome radimo.

Tome u prilogu govovori i otvaranje Konfucijeva instituta u Zagrebu. To nije samo kulturna suradnja nego i jačanje gospodarskih veza, a riječ je o petom takvom institutu. Postoje takvi instituti u Londonu, Kopenhagenu, Ateni i Ljubljani, a evo sada i u Zagrebu, istaknuo je Šprem.

26. travanj 2024 02:51