Hrvatska
StoryEditor

Kineski investitori su zainteresirani za izgradnju brze željeznice od Rijeke do Budimpešte

28. Prosinac 2013.
Piše:
liderhrt

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji se upravo vratio iz posjeta Kini, istakao je velik interes tamošnjih investitora za ulaganja u Hrvatsku, posebno za proširenje riječke luke te za izgradnju brze željeznice od Rijeke do Budimpešte.

- Kina, koja ima golema sredstva, želi ulagati u srednju i jugoistočnu Europu - kaže bivši predsjednik u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija. Smatra da treba otvoriti prostor za razgovor, jače motivirati ulazak stranog kapitala i poduzeti mjere kako bi se Hrvatska mogla uklopiti u tržišta koja su joj do sada bila zatvorena.

Mesić je ocijenio i da se Vlada ni njezini resori nisu trebali upletati u slučaj Perković, koji je od početka trebalo prepustiti pravosuđu, a smatra i da bi bilo najbolje odustati od ustavnih promjena u vezi s kojima se ne može postići konsenzus vladajućih i oporbe.

Ujedno je pohvalio i inicijativu saborskog zastupnika don Ivana Grubišića da se izmijeni ugovor s Vatikanom i uvede tzv. crkveni porez za vjernike, kao u Njemačkoj i nekim drugim europskim zemljama. To bi sada moglo biti izvedivo jer je, kaže Mesić, budući da je papa Franjo osoba s kojom se može razgovarati.

25. travanj 2024 07:56