Hrvatska
StoryEditor

Kinezi zainteresirani za ulaganja u hrvatsku infrastrukturu i promet, Poljaci u energetiku i transport

05. Studeni 2016.

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je u subotu u Rigi bilateralni sastanak s predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiangom. Također, na marginama 5. sastanka šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine, hrvatski je premijer održao sastanak s poljskom kolegicom Beatom Szydlom.

S kineskim kolegom Keqiangom Plenković je dogovorio potpisivanje Memoranduma o razumijevanju (MOU) o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova koji s hrvatske strane potpisuje ministrica gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Martina Dalić.

- Smatramo da je to dobar i kvalitetan okvir za moguća ulaganja Kine u Hrvatsku u infrastrukturu i u promet. To je posebno važno s obzirom na hrvatsku Inicijativu tri mora (Baltičko, Jadranko i Crno more), s kineskom Inicijativom jednoga pojasa, jednoga puta. Na taj način želimo otvoriti mogućnosti gospodarske suradnje a to je posebno važno i u kontekstu stvaranja izravne zračne veze između Kine i Hrvatske, koja bi omogućila i veći priljev kineskih turista u Hrvatsku, kazao je tim povodom hrvatski premijer.

Kina ima preko 1,3 milijarde stanovnika i s Hrvatskom ima trgovinsku razmjenu od milijardu dolara, a to bi se, smatra Plenković koji ističe kako je Kina “globalni akter”, trebalo povećati.

- Naravno da je naš okvir zadan suradnjom između EU-a i Kine. Dakle, riječ je o strateškom partnerstvu, o poticanju šire trgovinske suradnje i sigurno je da sve naše izvozno orijentirane tvrtke imaju prostora pronaći načine kako da svoje proizvode plasiraju na veliko kinesko tržište, dodao je Plenković.

Memorandum o razumijevanju (MOU) o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova, između kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme te hrvatskog Ministarstva gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta, dogovor je dvije države da će promicati suradnju između trgovačkih društava država u područjima ulaganja, izgradnje, osuvremenjivanja i upravljanja lukama, kao i razvoju, izgradnji i upravljanju lučkim industrijskim parkovima, ulaganjima u projekte te izgradnji željeznica, autocesta, logistike i skladištenja u vezi s lukama i lučkim industrijskim parkovima te drugim područjima o kojima se usuglase.

S Poljskom pojačati suradnju u sektorima energetike i transporta

Hrvatska i Poljska imaju potencijala za snažnije razvijanje gospodarske suradnje, posebno u sektorima energetike i transporta, zaključak je sastanka premijera Plenkovića i poljske premijerke Beate Szydlo. Istaknuto je da postoji potencijal za snažnije razvijanje gospodarske suradnje, posebno u sektorima energetike i transporta. Poljska premijerka Szydło izrazila je veliko zanimanje njezine zemlje za hrvatsko gospodarstvo i turizam jer su upravo Poljaci jedni od najčešćih gostiju na Jadranu. U razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine Hrvatsku je posjetilo 649.877 poljskih turista. Premijeri su razgovarali i o migrantskoj krizi, a poljska premijerka je pozvala hrvatskog kolegu u posjet njenoj zemlji.

19. travanj 2024 19:59