Hrvatska
StoryEditor

Knjižica vozila odlazi u povijest

24. Svibanj 2013.
Piše:
liderhrt

Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje je danas predložila Vlada ukida se knjižica vozila, a kao dokaz vlasništva ostaje samo prometna dozvola.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić objasnio je da je ta promjena u skladu s europskim zakonodavstvom, a u skladu s tim, prometna dozvola moći će se ovjeravati na cijelom području Republike Hrvatske.

Vlada je prihvatila i izmjene Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, kojima se, sukladno europskim smjernicama, povećavaju osigurane svote u ugovorima o osiguranju od automobilske odgovornosti. Tako je u slučaju štete zbog smrti, ozljeda i oštećenja zdravlja najniža osigurana svota s dosadašnjih 6,5 milijuna kuna povećana na 42,7 milijuna kuna po štetnom događaju, a za materijalnu štetu na 8,5 milijuna kuna, s dosadašnjih 1,5 milijuna kuna.

Zakonske izmjene reguliraju i da osigurana osoba gubi prava iz osiguranja ako je šteta nastala kaznenim djelom obijesne vožnje za koju je donesena pravomoćna sudska presuda.

Izmjenama zakona rok za rješavanje odštetnih zahtjeva određen je u maksimalnom trajanju od 60 dana od primitka odštetnog zahtjeva.

Vlada je donijela i prijedloge zakona o lijekovima te o medicinskim proizvodima kojima se omogućuje djelovanje tvrtki registriranih u EU-u na hrvatskom tržištu (dosad su morale biti registrirane u Hrvatskoj), a uvozom se smatra onaj iz zemalja izvan EU-a.

Vlada je prihvatila izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zatvora u 2012. uz obrazloženje ministra pravosuđa Orsata Miljenića da je stanje u njima bolje nego u 2011., no da postoje prostorna i financijska ograničenja. Sigurna smo zemlja s obzirom na postotak zatvorenika, ocijenio je Miljenić dodajući kako je zadržana razina sigurnosti bez povećanja broja osoba u zatvorima.

Miljenić je također rekao kako je u sustavu smanjen broj prekovremenih radnih sati za oko 50 posto, no da u sustavu nedostaje oko 34 posto potrebnog kadra.Prijelazom dijela zaposlenika carine u zatvorski sustav nastojat će se riješiti taj problem, dodao je.

Vlada je prihvatila i odluku o visini naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima biračkih odbora za provedbu lokalnih izbora koja iznosi 300 kuna neto i bit će posebno isplaćena za prvi, odnosno drugi krug. Na sjednici je odobrena i isplata malo više od 12 milijuna kuna Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za troškove arbitraže sa Slovenijom.

Vlada je Saboru na donošenje poslala izmjene Općeg poreznog zakona koje, u skladu s propisima EU-a te s Prekršajnim zakonom, predviđaju razmjenu informacija o određenim kategorijama dohotka i kapitala s članicama EU-a.

Izmjene bi trebale stupiti na snagu s danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a od 1. siječnja 2015. godine stupile bi na snagu i odredbe koje se odnose na obvezu automatske razmjene informacija s državama članicama. 

Tom razmjenom će se prosljeđivati informacije o određenim kategorijama dohotka i kapitala koje se odnose na rezidente drugih država članica. Ministar financija Slavko Linić je kao važnu zakonsku promjenu istaknuo i prihvaćanje jedinstvene ovršne isprave koja postoji u EU-u te obveznih standardnih obrazaca za pojedine mjere pružanja pomoći. 

Vlada je Saboru poslala i prijedlog izmjena Zakona o javnoj nabavi kojima se skraćuju postupci i uklanjaju neke administrativne barijere. Prema ocjeni ministra Linića, to je važno zbog učinkovitijeg korištenja sredstava iz fondova EU-a.

24. travanj 2024 14:21