Hrvatska
StoryEditor

Kod banaka se opet najviše zaduživala - država

07. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Prema podacima HNB-a ukupni krediti banaka na kraju ožujka bili su blago viši nego na kraju veljače. Na kraju ožujka ukupni su krediti iznosili 285,5 milijardi kuna, što je za 1,3 milijardi kuna, odnosno za 0,4 posto više nego na kraju prošle godine, pišu RBA analitičari.

Na godišnjoj razini nastavljaju se negativne godišnje stope promjene koje bilježimo još od studenog prošle godine. Tako su u odnosu na ožujak prošle godine ukupni krediti za 8,4 milijardi kuna odnosno za 2,9 posto manji nego na kraju ožujka prošle godine. Promatrajući prema sektorima, vidljivo je značajno smanjenje iznosa kredita sektoru nefinancijskih trgovačkih društava te povećanje izloženosti bankarskog sektora prema sektoru države, dok su krediti stanovništvu ostvarili blagi pad na godišnjoj razini.

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju ožujka iznosili su 109,4 milijardi kuna (bez promjene na mjesečnoj razini), što je za 14,3 milijardi kuna ili 11,6 posto manje nego na kraju ožujka 2012. Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima već osam uzastopnih mjeseci bilježe negativne godišnje stope, pri čemu su tijekom zadnja četiri mjeseca negativna kretanja značajno intenzivirana. Razduživanje ovog sektora potvrđuje i smanjenje udjela u ukupnim kreditima na 38,3 posto u odnosu na 42,1 posto koliki je bio udio kredita poduzećima u istom razdoblju lani. S druge strane, značajno je porastao udio središnje države čiji su krediti na kraju ožujka iznosili 34,9 milijardi kuna, što je za 4 milijardi kuna više nego na kraju ožujka 2012. godine. Krediti stanovništvu iznosili su 129,4 milijardi kuna, što je za 1,6 milijardi kuna manje nego na kraju ožujka 2012. godine.

-U nastavku godine ne očekujemo značajnije promjene iznosa kredita. Potražnja za kreditima poduzeća ograničena je teškim uvjetima poslovanja i smanjenom potražnjom dok istovremeno razmjerno visoka zaduženost stanovništva i nepovoljna kretanja na tržištu rada onemogućuju oporavak ovog sektora-zaključili su analitičari.

25. travanj 2024 07:52