Hrvatska
StoryEditor

Kojim industrijskim granama Vlada namjerava oporaviti domaće gospodarstvo?

17. Siječanj 2014.

Industrijska strategija Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine, koja predviđa rast obujma industrijske proizvodnje po prosječnoj stopi od 2,85 posto godišnje, u fazi je rasprave među partnerima vladajuće koalicije, a njezino donošenje očekuje se za dva do tri mjeseca.

Idući tjedan bi uz koalicijske partnere o strategiji svoje trebala reći ministarstva, a potom slijedi javna rasprava, road show te vjerojatno međunarodna recenzija, doznaje hina od dobro obaviještenog izvora.

Okosnice industrijskog oporavka Hrvatske trebale bi prema strategiji biti farmaceutika, proizvodnja računala, elektroničkih i optičkih proizvoda, metalska industrija, računalno programiranje, elektroindustrija te proizvodnja strojeva i uređaja.

Prema strategiji, koju su pripremili u Ministarstvu gospodarstva, smatra se da te djelatnosti imaju potencijal profitabilnosti, izvoza i da su dovoljno velike u smislu broja zaposlenih.

Uz rast industrijske proizvodnje, ciljevi strategije su rast broja novozaposlenih do kraja 2020. godine za 85.619 od čega minimalno 30 posto visokoobrazovanih. Planira se i rast produktivnosti radne snage za 68,9 posto te povećanje izvoza za 30 posto, uz promjenu strukture izvoza u korist priozvoda visoke dodane vrijednosti.

Sukladno tim strateškim razvojnim ciljevima, u strategiji su definirana četiri ključna prioritetna područja industrijske strategije.

To su stvaranje stabilnog investicijskog okruženja, poticanje suradnje industrije i obrazovnog sustava, restrukturiranje javne uprave i administracije te razvoj tržišta kapitala u smjeru alternativnih izvora financiranja.

Autori strategije kažu da su ta područja odabrana na temelju više od dvjesto intervjua s vodećim hrvatskim privrednicima, koji su ih označili kao ona koja treba unaprijediti.

Pod pojmom "industrija" u strategiji se podrazumijevaju prerađivačka industrija, građevinarstvo te informacije i komunikacije, a namjera je autora uklapanje industrijske u širu, gospodarsku strategiju.

24. travanj 2024 04:25