Hrvatska
StoryEditor

Kolakušić: Podnio sam zahtjev jer vjerovnici nisu zaštićeni

29. Srpanj 2013.
Piše:
liderhrt

Nakon što je sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić jutros predao zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (ZFPPN), konačno je pojasnio i konkretne razloge zbog čega ga je podnio Ustavnom sudu.

- Temeljni razlog za ocjenu ustavnosti zakona je činjenica da je u njemu navedeno da dužnik sam ispituje tražbinu, da vjerovnici nemaju nikakvu zaštitu u sudskom postupku te ukoliko vjerovnik ospori tražbinu oni ne mogu voditi niti jedan postupak u kojemu će utvrđivati da imaju valjanu tražbinu, kazao je Kolakušić i dodao da je na ta dva temelja tražio ocjenu ustavnosti ukupno 11 zakonskih članaka.

Sudac Kolakušić je 22. srpnja zaustavio predstečajnu nagodbu u tvrtki Dalekovod, a ministar financija Slavko Linić prokomentirao je da je zgrožen sučevom odlukom. Ocijenio je i da takva odluka pokazuje kolika je pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer su mnogi suci već prihvatili nagodbe u drugim slučajevima.

U priopćenju koje je potom proslijedio medijima Kolakušić je pojasnio da je podržavao početnu ideju predstečajnih nagodbi, ali da je primjena tog Zakona dovela do povreda Ustava i ostalih zakona. Ministrovo obrušavanje na suca osudila je Udruga hrvatskih sudaca, no predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravosuđa zaključili su da u tom slučaju nije bilo riječi o pritisku na pravosuđe.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec objasnila je da će zahtjev suca Kolakušića biti prihvaćen u razmatranje čak i ako stigne bez potpisa predsjednika Trgovačkog suda.

20. travanj 2024 00:35